U trendu

Savet pozvao medije da se ne bave netačnim informacijama

BERANE – Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane pozvao je danas medije da se ne bave netačnim informacijama i predlozima koji nisu ušli u zvaničnu proceduru, a reč je o informaciji da će jedna ulica u tom gradu biti nazvana po haškom optuženiku, generalu Ratku Mladiću.

Iako je ranije danas predsednik beranske opštine Dragoslav Šćekić izjavio da takav predlog neće imati njegovu podršku, kao i da nema uporešte u zakonu, mogućnost da bi jedna ulica u tom gradu mogla da bude nazvana po generalu Mladiću uznemirila je crnogorsku i javnost u BiH i izazvala reakcije svih stranaka i pojedinaca – opozicije i pozicije.

Reagovala je čak i Evropska komisija porukom da je „veličanje ratnih zlocina u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima i da EU očekuje od političkih lidera da poštuju žrtve prošlih konflikata.

U danu kada je Apelacioni sud u Crnoj Gori doneo odluku da poništi presude u predmetu tzv. „državni udar“ u kojem su u montiranom političkom procesu na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni državljani Srbije, Rusije i Crne Gore, informacija da bi Mladić mogao da dobije ulicu u Beranu je izazvala najviše reakcija.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane, prenosi portal RTCG, poručuju da Savet ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja.

„Povodom netačnih napisa o davanju naziva ulica u Beranama, a radi tačnog i preciznog informisanja javnosti, koristimo priliku da saopštimo da Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na….“, stoji u saopštenju Opštine Berane.

Navode da su zakonske odredbe na davanje imena naselja ili ulica jasne i precizne, i čudi ih da je Savet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke.

“Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još nisu ušli u zvaničnu proceduru”, poručili su iz beranske opštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.