U trendu

SD: Eko katastrofa na Zrmanji gora od svega što se mislilo

SPLIT – Ispuštanje oko 250.000 litara mazuta iz bivše fabrike glinice kod Obrovca u krško podzemlje, samo je „vrh ledenog brega“ zagađenja kanjona i reke Zrmanje tokom zadnjih 30-ak godina za koje niko do danas nije odgovarao, piše Slobodna Dalmacija.

Razmere zagađenja okoline tog zaštićenog kraja uključuju i oko 44 miliona litara opasnog lužnatog materijala, oko 5.000 litara visoko kancerogenog PCB ulja iz transformatora, te stotinak nestalih radioaktivnih doza tzv. merača protoka u „konzervama“ od pet kilograma, koje su seljaci u obližnjim Jasenicama kasnije koristili kao utege za seno.

Prema rečima sagovornika „Slobodne Dalmacije“, inženjera hemijske tehnologije i bivšeg zaposlenog propale fabrike, koji je kao stručnjak bio angažovan na poslednjoj, trećoj fazi njene sanacije od 2006. do 2010. godine, neodgovorni i kriminalni postupci pojedinaca prilikom demontaže fabričkih postrojenja u okolini su ostavili oko 120.000 kubika raznoraznih medija korišćenih u postupku proizvodnje glinice iz boksitne rude.

List podseća da je njihov izvor nedavno otkrio da je mazut u podzemlju Zrmanje završio zahvaljujući kradljivcima starog železa, koji su presekli čelične cevi između dvaju spremnika za mazut, što je lično otkrio 16. aprila 2004. godine.

On navodi da je fabrika nastala političkom odlukom, ali i da je političkom odlukom i zatvorena u trenutku kada su svi njeni kapaciteti radili punom snagom.

„Od tada pa praktično do početka izvođenja radova na trećoj fazi sanacije pre 10-ak godina, iz te fabrike se odnosilo, kralo i prodavalo bez nadzora“, rekao je on.

Oni koji su bili zaduženi za demontažu tvornice ujedno su se bavili i prodajom delova, tako da su na tome odlično zaradili, tvrdi sagovornik lista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.