U trendu

SDA BiH objavila programske ciljeve

SARAJEVO – U Sarajevu će sutra biti održan Sedmi kongres Stranke demokratske akcije BiH, Bakira Izetbegovića, na kojem će biti usvojena programska deklaracija, prema kojoj je primarni cilj te stranke Republika Bosna i Hercegovina sa administrativnim centrom u Sarajevu.

U programskoj deklaraciji stoji da je primarni i dugorčni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovin.

SDA ističe da će podržati ustavne reforme koje su u interesu svih građana BiH i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture i da sva buduća rešenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom delu BiH.

„Pozdravljamo odluku NATO saveza kojom je BiH pozvana da podnese Prvi godišnji nacionalni program (ANP) u okviru odobrenog Akciona plana za članstvo u NATO-u (MAP)”, navodi se u deklaraciji i dodaje da će ta stranka učiniti sve da se važeći zakoni i donesene odluke u celosti poštuju.

Istovremeno, deklaracijom se odbacuju, kako se navodi, pokušaji koji dolaze iz bh. entiteta RS da se zaustavi NATO put Bosne i Hercegovine.

Kako piše, SDA će se zalagati za doslednu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, posebno navodeći da će insistirati na tome da se do kraja implementiraju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rešenja u oba bh. entiteta.

“Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cele BiH“, piše u deklaraciji, preneo je sarajevski portal Klix.

U dokumentu se posebno ističe da je BiH multietnička država koja mora biti uređena po meri svih njenih građana i naroda, uverenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i treba da rešavaju kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu.

Što se tiče političke pozicije, SDA je u Programskoj deklaraciji navela da „potvrđuje poziciju bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvataju njene programske ciljeve.

SDA navodi da će istrajati na reintegraciji BiH, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom, uprkos tome što je zaustavljena agresija na BiH, država dobila uređenje i unutrašnju strukturu s brojnim mogućnostima opstrukcija i blokada.

Najavilla je suprotstavljanje propagandi protiv bošnjačkog naroda navodeći da su već poznate propagandne metode i lažne optužbe o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka, ali i borbu protiv relativizacije istine i izjednačavanja krivica kada je reč o agresiji na BiH.

SDA će, navodi se, instirati na reformi policijskih snaga kako bi BiH imala uvezane, funkcionalne i efikasne policijske snage, ali i na suprotstavljanju pokušajima da se policija i tužilaštvo stave pod političku kontrolu i uticaj, posebno u postupcima imenovanja i razrešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.