U trendu

Šef saborskog odbora: Izložba o Jasenovcu je nastavak nametanja kolektivne krivice

Predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač ocenio je danas da izložba o Jasenovcu u UN predstavlja nastavak kampanje za nametanja kolektivne krivice i genocidnosti Hrvatima.

Kovač je povodom izložbe u sedištu UN rekao da je to što Beograd sada radi „već vidjeno u komunističkoj Jugoslaviji“ i da je „reč je o nastavku kampanje nametanja kolektivne krivnje i genocidnosti Hrvatima“.

„Protiv toga se svojevremeno snažno borio i Franjo Tudjman koji je 1989. ustvrdio ‘da su ustaški zločini i za toliko puta manji, za koliko ih puta umnožavaju, bili bi još uvek užasni i golemi!’ pa se sugestivno zapitao nema li sistematsko umnožavanje žrtava ‘svrhu stvaranja crne legende o istorijskoj krivici čitavog hrvatskog naroda, koju tek valja ispaštati“, naveo je funkcioner Hrvatske demokratske zajednice na Fejsbuku.

Hrvatski zvaničnici danas su povodom Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust ocenili da se izložbom o Jasenovcu u sedištu EU „manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe“.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić su naveli da to nije način na koji bi trebalo takve izložbe postavljati, prenela je agencija Hina.

„Žao mi je da upravo na današnji dan moramo govoriti o tome, kada se sećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, a ono što se tamo dogadja upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti. Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan greh“, rekao je Jandroković.

Na pitanje novinara da li su hrvatske institucije mogle da spreče postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagovale i da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u četvrtak „jasno reklo što misli o toj izložbi“.

Marija Pejčinović Burić je rekla da je Holokaust najsramnija i najružnija sekvenca ljudske istorije i da „sve njegove žrtve zaslužuju najdublje poštovanje, dignitet i istinitost“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“ u sedištu UN u Njujorku rekao je da je važno ukazati na zločine koji su odneli stotine hiljada života i koji ne smeju biti zaboravljeni.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske optužilo je u četvrtak Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN „manipuliše i plasira lažne podatke“, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u „propagandne svrhe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar