U trendu

Seminar OEBS-a u Sarajevu: Suprotstavljanje globalnoj pretnji zahteva globalni odgovor

Ekstremizam predstavlja test i za čovečanstvo i za vladavinu prava, a suprotstavljanje globalnoj terorističkoj pretnji zahteva globalni odgovor i mere koje su u skladu sa ljudskim pravima, ocenjeno je danas na konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Sarajevu.

Prema rečima šefa Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatana Mura, na ekspertsku radionicu pod nazivom „Sloboda govora na internetu i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode do terorizma“ u BiH došli su učesnici iz 17 zemalja.

Stručnjaci su danas u okviru tri panela razgovarali o globalnoj borbi protiv terorizma i sprečavanju nasilnog ekstremizma uz poštovanje medjunarodnog i unutrašnjeg prava, kao i o efikasnoj koordinaciji rada državnih organa i o medjunardonoj saradnji.

Učesnici OEBS-ove radionice saglasili su se da je ovo jedna od najvažnijih tema sa kojima se danas sve zemlje suočavaju.

Na početku ekspertske radionice učesnicima su se obratili ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Kako je naveo Mektić, internet omogućava kriminalcima i teroristima da lakše komuniciraju, zbog čega je neophodno raditi na principima odgovornog korišćenja globalne mreže i sprečavanju zloupotrebe.

Dunja Mijatović je rekla da je borba protiv ekstremizma važna, ali uz poštovanje slobode govora, koja je fundamentalno pravo, dodajući da sve restrikcije moraju biti u skladu sa vladavinom prava.

U Sarajevu je danas počela dvodnevna ekspertska radionica OEBS-a o merama za suzbijenje nasilnog ekstremizma i radikalizacije u virtuelnom prostoru, koje su u skladu s ljudskim pravima i zasnovane na vladavini prava.

OEBS u saradnji sa zemljom domaćinom, Vladom Bosne i Hercegovine, organizuje ovaj skup kao nastavak radionice na istu temu, održane 7. i 8. oktobra prošle godine u Bukureštu, u vreme predsedavanja Srbije OEBS-om.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.