U trendu

Sijarto: Mol će tražiti povraćaj novca koji je uložio u Inu

Hrvatska vlada mora da postigne dogovor sa Molom a ne sa mađarskom vladom o otkupu udela u Ini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, upozorivši da u slučaju otkupa Zagreb treba da vrati Mađarima novac koji je uložen u hrvatsku naftnu kompaniju.

„Događa se da dođe do promena državne strategije privatizacije i mi to razumemo, jer se događalo i kod nas u Mađarskoj“, rekao je Sijarto, a prenosi portal portfolio.hu.

„Strane koje pregovaraju moraju biti svesne toga da će Mol tražiti pokriće za sav novac koji je uložio u Hrvatsku ako vlada odluči da otkupi Inu“, rekao je on.

Mol trenutno drži 49,08 odsto deonica Ine i, po tržišnoj ceni, njegov udeo vredi otprilike 1,9 milijardi evra. Vlasnički udeo hrvatske vlade u Ini iznosi 44,8 procenata.

Vlada Hrvatske danas je odlučila da osnuje Saveta za pregovore s Molom, koji će odlučiti o sudbini Ine i njenom vraćanju u hrvatske ruke.

U sastavu Saveta, na čijem čelu je premijer Andrej Plenković, nalazi se šest resornih ministara i jedan državni sekretar.

Plenković je rekao danas da će novoosnovani Savet razmotriti sve modele otkupa udela mađarske kompanije u Ini, ali da mu se onaj kojim se predviđa prodaja državnog udela u Hrvatskoj elektroprivredi, kako bi se prikupio novac za otkup Ine, čini najboljim.

Najavio je da će se najverovatnije iduće nedelje nastaviti kontakti s mađarskom stranom na tu temu, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar