U trendu

Škoro:Položaj Hrvata u BiH lošiji nego u eks Jugoslaviji

ZAGREB – Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikada nije bio lošiji, ocenili su u utorak opozicioni poslanici u raspravi u hrvatskom saboru povodom Izveštaja o sprovođenju Deklaracije o položaju hrvatskoga naroda u BiH i upozorili na kršenje Dejtonskog sporazuma.

Hrvoje Zekanović (Klub poslanika Hrvatskih suverenista) govoreći o Hrvatima u BiH je rekao da se sve svelo na humanitarnu pomoć, edukacije i protokole, a da položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikad nije bio lošiji.

„Reč je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma. Hrvata je sve manje, u kulturnoj, identitetskoj i ekonomskoj su krizi, a naše aktivnosti su se svele na jedan izveštaj godišne“, rekao je Zekanović.

Kritiku je uputio hrvatskoj vlasti i dodao:

„Jedino što je bitno ovoj vlasti je da HDZ ima opet tri poslanika iz BiH u Hrvatskom saboru“.

Miroslav Škoro (Klub Domovinskog pokreta) naglasio je da Hrvati u BiH očekuju ozbiljnu raspravu o svom položaju, a ne nabrajanje što su predsednik vlade i Ministarstvo spoljnih poslova radili u prošloj godini.

„Položaj Hrvata u BiH je vrlo loš, čak gori nego što je bio za vreme Jugoslavije. Zadatak Republike Hrvatske je da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, ali i da interveniše, kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma, onda kada se duh tog sporazuma u ravnopravosti narušava“, rekao je Škoro, prenela je zagrebačka N1 tv.

Kritizirao je i model pomoći Hrvatima u BiH kroz kupovinu knjiga, stipendije ili izdvajanje novaca za zvonik ocenivši je „promašenom i jalovom“.

Nino Raspudić (Klub Mosta) je Izveštaj o sprovođenju Deklaracije nazvao „katalogom održanih sastanaka, upućenoj humanitarnoj pomoći“ i upozorio na nedostatak konkretne spoljnopolitičke podrške.

„Hrvatska je trebal da proglasi Željka Komšića personom non grata i treba jasno da stavi do znanja da ne samo da neće podržati evropski put BiH, već i da će blokirati dojivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promeni Izborni zakon”, rekao je Raspudić.

I Zdravka Bušić iz vladajućeg HDZ je rekla da Hrvatska ne mže biti do kraja zadovoljna dok se ne ostvari puna ravnopravnost, odnosno dok postoji i „najmanja mogućnost nametanja Hrvatima člana Predsedništva“.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) smatra da je izveštaj pun fraza i parola o ravnopravnosti hrvatskog naroda, a da se nigde ne spominje kvalitet života Hrvata u BiH.

Izveštaj je, prema njenim rečima, sličan hvaljenju lika i dela, kako je rekla, „boga Sunca (Andreja) Plenkovića”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.