U trendu

Skupština Cetinja danas o inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Skupština opštine Cetinje danas će se izjasniti o inicijativi gradjana za vraćanje Cetinjskog manastira kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Pokretači inicijative navode da je vlasnik manastira „prestonica Cetinje“ i dodaju da su „svetinju, čije vraćanje CPC traži, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca“, uključujući pretke ili deo predaka potpisnika peticije.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) tvrdi da pripada njoj.

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik MCP tvrdi da postoje materijalni dokazi da Cetinjski manastir pripada toj Mitropoliji, a ne opštini Cetinje.

Član pravnog saveta MCP, advokat Dragan Šoć rekao je da eventualna odluka Skupštine opštine Cetinje o vraćanju manastira CPC „neće proizvesti nikakve pravne posledice“ i dodao da ne vidi pravnu utemeljenost pojma „vraćanje“ u konkretnom slučaju.

„Moralo bi najpre da bude dokazano kako je vlasništvo od CPC prešlo u svojinu prestonice Cetinje, pa tek onda govoriti o upotrebi pojma ‘vraćanje’. Ne vidim pravnu utemeljenost upotrebe toga pojma“, kazao je Šoć za RTCG.

Naveo je da je Cetinjski manastir „uvek bio sedište“ MCP, bez obzira pod kojim imenom je ona istorijski postojala.

„Ne možemo da govorimo drugačije nego o kontinuiranom priznavanju prava svojine MCP nad manastirom, kakav god da je status imala tokom vekova. Prilikom donošenja odluke treba voditi računa o dokumentima“, rekao je Šoć.

Sa druge strane, pravnik i publicista Novak Adžić kazao je da bi ispravna formulacija bila „davanje manastira na korišćenje CPC“.

Adžić navodi da bi to bilo legalno i legitimno, jer je, kako dodaje, opština Cetinje i danas vlasnik Cetinjskog manastira.

„On je bio svojina države, a crkva ga je koristila za svoje potrebe. Dobio je odredjenu zemlju, ali samo kao manastir. Nikada nije bio svojina Crnogorske pravoslavne crkve, a još manje Mitropolije crnogorsko-primorske koja je ustanovljena 1929. godine“, kazao je Adžić.

On navodi da Cetinjski manastir ne može da bude vlasništvo MCP jer nje i srpske crkve „nije bilo“ kada je manastir podignut.

„Cetinjski manastir je kroz istoriju bio crkvena zgrada i sam je bio vlasnik svoje imovine, kao i drugi manastiri. Ali nije mogao da bude vlasništvo CPC nego crnogorske države koja se nije odrekla vlasništva. Cetinjski manastir ne može biti svojina MCP, već je on svojina cetinjske opštine, Crne Gore i crnogorskog naroda, a nikako strane crkve u Crnoj Gori i njene eparhije“, rekao je Adžić.

Cetinjski manastir je sedište MCP i u njemu je 5. septembra, uprkos protivljenju hiljada ljudi i barikadama, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije. Ustoličenje su pratili brojni incidenti na Cetinju, uključujući sukobe policije i protivnika tog čina, sa više desetina povredjenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar