U trendu

Slovenački premijer bez komentara na transkripte u vezi sa sporom oko Piranskog zaliva

Premijer Slovenije Miro Cerar nije želeo da komentariše današnje pisanje zagrebačkog Večernjeg lista prema kojem se unapred zna da je Slovenija pobednik arbitražnog spora o pomorskoj granici sa Hrvatskom, to jest da dobija najmanje dve trećine Piranskog zaliva.

Večernji list je objavio informacije iz transkripata razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, zbog kojih je slovenačka državna televizija večeras ocenila da je na pomolu novi slovenačko-hrvatski, evropski i svetski Votergejt.

Iz transkripata se vidi da je Sekolec prenosio Drenikovoj detalje iz poverljive diskusije predsednika suda i ostalih arbitara i s Ljubljanom osmišljavao kako uticati na ostale sudije.

Tako joj je, pored ostalog, rekao da je predsednik suda vrlo rano u postupku rekao da su „Slovenci dobili šta su hteli na moru“ i da najmanje dve trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Slovenački premijer Miro Cerar „ne želi da komentariše navod takve vrste do kraja postupka odnosno do objavljivanja odluke Arbitražnog suda“, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Kako se u saopštenju navodi, Cerar smatra „da je u toj stvari očito reč o prethodnoj izbornoj kampanji“ u Hrvatskoj.

Da je reč o predizbornoj kampanji smatra i ministar spoljnih poslova Karel Erjavec, koji je ocenio da su Hrvati „očito nervozni“.

Međutim, slovenački kanal A je u svojoj informativnoj emisiji svet objavio snimak razgovora, koji potvrdjuje navode Večernjeg lista. 

Ta televizija je postavila pitanje zašto razgovor nije bio zaštićen i ko je prisluškivao telefonsku komunikaciju ministarstva i člana Arbitražnog suda.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je danas da će zatražiti da se ispita da li je bilo kontakata predstavnika slovenačke vlade i sudija u arbitražnom veću koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

„Ako bi bilo šta od medijskih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi menjalo situaciju u vezi s tim postupkom“, rekla je Vesna Pusić i dodala da je Hrvatska veoma zabrinuta zbog tih informacija.Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl je saopštio da je objavljivanje transkripata dokaz neodgovornog ponašanja visokih državnih službenika Slvenije.

„Priča iz Večernjeg lista – ako su snimci autentični – govori o neodgovornom komuniciranju visokih državnih službenika i ovlašćenih u predmetu koji je od državnog interesa“ i to u doba kada se prisluškuje „i globalno i lokalno“, rekao je Vajgl.Vesna Pusić je danas izjavila da su se prve sumnje javile proletos kada je slovenački ministar spoljnih poslova rekao da ima informacije da će odluka arbitražnog suda ići u korist Slovenije. Pošto se Hrvatska obratila sudu i Evropskoj komisiji, stigla su uveravanja suda da nema razloga za podozrenje.

Sada se, dodala je Pusić, ponovo pojavljuje sumnja i Hrvatska će ispitati slučaj koliko je u njenoj moći.

Ona je dodala da se nije čula sa slovenačkim kolegom, jer se u ovom slučaju radi o postupanju suda.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu.

Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija – po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničim dogovorom s popisa arbitara Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.