U trendu

Slovenci proslavljaju povratak „Primorske“

LJUBLJANA – U Sloveniji se danas proslavlja praznik „Primorske Slovenije“ u znak sećanja na 15. septembar 1947. godine i Pariski ugovor, kada je veći deo Primorske (priobalna oblast u Sloveniji) ušao u sastav slovenačke federalne jedinice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Glavnu svečanost tim povodom organizovala je opština Ajdovščina, u saradnji sa slovenačkim veteranskim udruženjima, a premijer Slovenije Marjan Šarec je na svečanosti izjavio da je „Primorje uzor i primer kako se velika pobeda i ljubav prema domovini rađa iz tuge i patnje“, piše ljubljanski dnevnik „Delo“.
Predsednik Slovenije Borut Pahor danas će se obratiti posetiocima predsedničke palate koja će biti otvorena za praznik, a kako nalaže i običaj u državnim praznicima, počasna straža slovenačke vojske biće postavljena ispred palate, dodaje se u tekstu.
Praznik je ustanovljen kao državni 2005. godine, ukazom tadašnjeg slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka, a nije neradan dan.
Posle Pariskog ugovora iz 1947. godine i pripajanja Primorske oblasti Sloveniji, odnosno bivšoj Jugoslaviji, izvan granica Slovenije je, ističe se u tekstu „Dela“, ostalo još oko 140.000 ljudi koji govore slovenačkim kao maternjim jezikom, a koji su živeli u Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.