U trendu

Smenjena hrvatska predsednica Odbora za nacionalne manjine zbog ― „Srbe na vrbe“

Nadležni u riječkoj gradskoj upravi zahtevaju smenu funkcionerke Ivone Milinović iz HDZ-a, zbog izjave da Rijeci ne trebaju vrbe, jer je tu mali procenat Srba, već možda selima u Dalmaciji, gde Srba ima 30-40 odsto.

Odbor za izbor, imenovanja i razrešenja Gradskog veća Rijeke održao je hitnu sednicu povodom izjava Ivone Milinović u emisiji na Jutjubu.

„Nakon sramotnog slučaja govora mržnje, čime je predsednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i celo Gradsko veće, upućen je u proceduru Gradskom veću predlog za njeno razrešenje“, saopštio je odbor.

Odbor je reči Milinovićeve ocenio kao huškačke, reči kojima nema mesta u javnom prostoru.

„Bez obzira na naknadno izvinjenje i relativizaciju onog što je izgovorila, poslanica mora da odgovara za svoje postupke, pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put“, stoji u saopštenju.

Milinovićeva već imala „žuti karton“
Dodaje se kako je „poslanica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pre nešto manje od godinu dana, kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori Milinovićevu kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina“.

„Radilo se o njenom izjednačavanju italijanske manjine sa fašistima u javnim nastupima, kao i o izjavi prema kojoj je zamenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg treba uhapsiti ili deportovati iz Hrvatske“, navodi se u saopštenju.

Ivona Milinović je, gostujući u emisiji na Jutjubu, komentarisala stihove pesme navijačke grupe Torcida: „Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini, Rijeko, ima još vrba“.

„Ljudi treba da znaju da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji, gde ih ima 30-40“, rekla je Ivona Milinović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.