U trendu

Šmit u izveštaju UN kritikovao reisa Kavazovića, mitropolita Hrizostoma i Dodika

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, kritikovao je u izveštaju upućenom Savetu bezbednosti UN poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u vezi sa njegovim izjavama o odbrani Bosne i Hercegovine.

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatrana situacija u BiH, zakazana je za 10. maj.

U izveštaju kojeg je objavio sarajevski portal Istraga.ba, Šmit izjave Kavazovića nazvao „retorikom podela“, stavivši ih u isti kontekst s izjavama mitropolita Hrizostoma koje su se odnosile na Bošnjake i „muslimane“.

„Retorika koja izaziva podele i ponekad agresivna retorika nekih verskih vodja, takodje je povećala napetost“, napisao je visoki predstavnik u izveštaju.

Naveo je da je 1. marta mitropolit Srpske pravoslavne crkve Hrizostom (Rajko Jević) nazvao Bošnjake „muslimanima“, a kasnije muslimane „muhamedancima“, a potom je naveo i izjavu poglavara IZ u BiH Huseina Kavazovića, koji je rekao da „na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine“.

„Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, niko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne“, rekao je Kavazović u izjavi koju je Šmit naveo u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Komentarišući navode iz izveštaja visokog predstavnika u BiH, poglavar IZ BIH je izjavio da je „sveta dužnost svakog muslimana braniti domovinu“.

„Uvek ću braniti svoju domovinu, a to je i sveta dužnost svakog muslimana. Neka Šmit piše svoje izvještaje, to mu je posao“, kazao je Kavazović za agenciju MINA.

U Šmitovom izveštaju kojeg je objavio portal Istraga.ba, ima i kritike predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Secesionistička retorika i delovanje vlasti RS, odnosno Milorada Dodika, intenzivirana je u izveštajnom razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i celoj državi“, ocenio je Šmit.

Po njegovim rečima, vlasti RS kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH, OHR-a i sukobobljavaju se sa zapadnim partnerima.

„Vladajuće stranke u BiH su 24. aprila potpisale zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema otcepljenju. To je opasan razvoj događaja“, upozorio je Šmit.

Dodao je da međunarodna zajednica mora zadržati sredstva da bi odgovorila na sve to.

„Podstičem Savet bezbednosti da ove pretnje shvati ozbiljno. Dodikova retorika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, predstavljajući pretnju miru i stabilnosti u zemlji i potencijalno širem regionu“, ukazao je Šmit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.