U trendu

Smrt devojčice otvorila mnoga pitanja u Hrvatskoj

ZAGREB – Smrt dvoipogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, koju je pretukla majka, otvorila je pitanje neefikasnosti sistema socijalne zaštite od nasilja u porodici u Hrvatskoj.

Otvorena pitanja su ko je odgovoran, koga treba sankcionisati, zašto se takvi slučajevi događaju, zašto sistem nema odgovarajuće mehanizme preventive, kao i kako ih sprečiti u budućnosti.

„Još uvek je teško govoriti kakvi su propusti bili u pitanju budući da su Komora socijalnih radnika i Komora psihologa na terenu i očekujemo njihove nalaze. Sistem čini sve što može činiti…“, rekla je Zvjezdana Bogdanović, savetnica ministra u Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodici i socijalne politike.

Bogdanović je u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“ rekla da osuđuju svaki oblik nasilja, a pogotovo nasilja prema deci.

„Da dete nije vraćeno u biološku porodicu, danas bi bilo živo. Nema govora da neko nije pogrešio. Direktor kao najodgovornija osoba je bio prvi smenjen. Dalje, zavisiće os toga kakvi će biti nalazi Komora“, rekla je Bogdanović i dodala da su skloni da preferiraju biološku porodicu, iako ne znači da će svaka biti dobar roditelj.

Ona je, prenosi hrvatski portal Index, priznala da u sistemu postoje problemi, ali i da resorni ministar želi da ih reši.

Zaštitnica dece Helenka Pirnat Dragičević rekla je da bi roditelji trebalo da budu prirodni zaštitnici deteta, ali da ih, nažalost, ponekad treba štiti i od bioloških roditelja.

Ukazala je da je hrvatsko društvo vrlo tolerantno prema nedozvoljenom ponašanju roditelja i daje vrlo velike šanse roditeljima, na uštrb deteta.

Osvrnula se i na sistem pravosuđa rekavši da jednim je delom krivica i u tom sistemu u kojem je, kako kaže, potrebno napraviti određene pomake.

Prema podacima koje je iznela direktorka Poliklinike za zaštit dece i mladih u Zagrebu, Buljan Flander, prošle godine je bilo 400 dece koja su bili žrtva porodičnog nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar