U trendu

SNV predao stoti kontejner u akciji „Banija je naša kuća“

ZAGREB – Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj predalo je danas kontejner Odeljenju pulmologije, palijative i dugotrajnog lečenja Nove bolnice u Petrinji koji će služiti za dijagnostičku obradu pacijenata.

To je ujedno stoti kontejner koji je SNV u sklopu akcije „Banija je naša kuća“ donirao području pogođenom zemljotresom, saopsteno je iz SNV-a, prenosi agencija Hina.

Predsednik SNV Milorad Pupovac izjavio je da je to jedina bolnica za plućne bolesti u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa je veoma važno da joj se pomogne, kako pacijenti ne bi morali da putuju u okolne županije i duže čekaju na dijagnostiku i lečenje.

Podsećaju da veći deo Odeljenja za plućne bolesti funkcioniše u prostoru bivšeg restorana bolnice.

Dr Gordana Stjepanović, rukovodilac petrinjskog Odeljenja za pulomologiju i produženo lečenje s palijativnom negom, rekla je da zaposleni u bolnici nakon zemljotresa nisu sedeli skrštenih ruku i da su uz pomoć donacija, već 18. januara ponovno krenuli s radom i dosad dijagnostički obradili 126 pacijenata.

Odljenje ima kapacitet za 14 hospitalizacija, a donacija SNV-a uveliko će olakšati i ubrzati rad pulmološke ambulante, jer će dijagnostički centar dobiti sopstveni prostor.

SNV je posle zemljotresa na područje razrušene Banije, a u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brojnim donatorima iz Hrvatske, Srbije i BiH, dostavio stotinu kontejnera za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovništva.

Takođe, dopremljene su velike količine građevinskog materijala, humanitarne pomoći u hrani, odeći i higijenskim potrepštinama, a aktivirani su posebni timovi za pružanje psihosocijalne pomoći.

Otvoren je humanitarni punkt u Petrinji i Banijska kuća u Glini, kao garancija stanovništvu da će pomoć Baniji biti sistematska i dugotrajna, ističe se u saopštenju SNV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.