Spor Incka i Dodika o Srebrenici

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je danas da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik negiranjem genocida u Srebrenici “odabrao civilizacijski mrak” u koji vodi i Republiku Srpsku.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) je saopštila da poricanje genocida u Srebrenici “nije samo sramno i razočaravajuće, već i krajnje neprihvatljivo”.

“Dok su majke ispraćale po kost ili dve svojih sinova na večni počinak, predsednik RS Milorad Dodik ustvrdio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati”, rekao je Incko.

“Tim duboko nehumanim činom Dodik je odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsedava”, rekao je on.

Incko je naglasio da je u Srebrenici počinjen genocid što su potvrdile i presude Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde u Hagu.

“Političari koji 2016. godine to i dalje poriču, svesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Za duboko žaljenje je svesna namera da se zatruje atmosfera i podignu tenzije. Krajnje je vreme da se prestanu vredjati žrtve i njihove porodice, i da se konačno obezbedi da se istinski poštuju ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u BiH”, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

On je upozorio da se bez ikakve rezerve moraju poštovati sve žrtve strašnih zločina tokom rata – bilo da je reč o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, a “poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati”.

Ako političari u BiH nisu u stanju da kontrolišu vlastito ponašanje, azao je Incko, stvoriće situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje – da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim delom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je agenciji Srna da tvrdnja visokog predstavnika u BiH da je negiranjem genocida u Srebrenici odabrao “civilizacijski mrak”, upravo potvrda “civilizacijskog mraka u kojem Incko 21 godinu nakon završetka rata u BiH obavlja posao protektora bez ikakve odgovornosti”.

Dodik je dodao da Incko neretko obavlja ulogu i “neizabranog lokalnog političara koji sebi daje za pravo da komentariše sve i svašta”.

“Nije njegovo da komentariše moje izjave i stvari koje ne poznaje, a najmanje da se stavlja u ulogu portparola Bakira Izetbegovića. Zato mu je bolje da ućuti”, rekao je Dodik.

Dodik je smatra da je “civilizacijski mrak” to što Incko, kao i neki drugi, dele žrtve po etničkom principu.

“Ako se zaista zalaže za civilizacijske vrednosti iza kojih se sakriva, pitam Incka zašto nije došao na pomen srpskim žrtvama u Bratuncu, ili za njega to nisu žrtve”, rekao je predsednik RS.

(Beta)

Jedan komentar

  • tomo

    Tomo, Podržavamo Dodiga, Jedini političar u RS koji sme da se suprostavi rušenju Republike srpske. Zašto sada ćute lideri stranaka u Republici srpskoj, ili se nadaju da će ih EU i Incko dovesti na vlast da rasture zajedno Republiku srpsku. Milorade napred uz tebe su svi koji vole svoju Republiku srpsku!

Ostavite komentar