U trendu

„Srbija i Crna Gora bi divno sarađivale da nema Rusije…“

Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi, dok je Rusija glavna prijetnja procesu pomirenja u regionu, tvrdnje su potpredsjednika američkog Atlantskog savjeta Dejmona Vilsona, iznijete u intervjuu podgoričkoj „Pobjedi“, kojim je u najkraćem obrazložio pozicije NATO u odnosu na procese na Balkanu.

Vilson je odnose Srbije i Crne Gore ocjenio kao „komplikovane“, uz poruku da Srbija i Crna Gora treba da budu „prirodni partneri i saveznici“, ali u okviru NATO i EU, dok je kao glavni remetilački faktor označio — Moskvu.

„Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijeće uklanjanju barijera i boljim odnosima u regionu“, tvrdi Vilson, uz opasku da odnosi Beograda i Podgorice „zahtijevaju dobru volju, uzajamno poštovanje i prihvatanje suvereniteta svake države“.

Zamjena teza
Za političkog analitičara Boška Vukićevića, Vilsonova izjava o Rusiji kao remetilačkom faktoru u odnosima Srbije i Crne Gore predstavlja klasičnu zamjenu teza, pri čemu Vašington u stvari optužuje Rusiju upravo za onu politiku koju SAD kontinuirano sprovode u regionu poslednje tri decenije.

On dodaje da su nažalost politike američke administracije odlučujuće uticale na izdvajanje Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom, kao i na dramatično pogoršanje odnosa dvije bratske zemlje, nakon formalnog sticanja crnogorske nezavisnosti.

U tome se naročito ističe potez priznanja Kosova, kada je Podgorica pod američkim pritiskom svjesno prigrlila politiku podrivanja suvereniteta Beograda u južnoj srpskoj pokrajini.

„Nema sumnje da je američka strategija suzbijanja ruskog uticaja na Balkanu doprinijela ideološkom i nacionalnom preobražaju crnogorskog režima i njegovom prihvatanju dukljanske i antisrpske ideologije“, naglašava Vukićević za Sputnjik i dodaje da se čak i takav antisrpski režim u Podgorici ne bi osmjelio da samostalno donese odluku o priznavanju lažne države Kosovo, da nije bio izložen žestokom pritisku američke administracije.

„Čak je i aktuelni crnogorski premijer Marković priznao da je takvu odluku montenegrinski režim donio, uprkos protivljenju 80 odsto građana Crne Gore, te iako je dati čin pripisao ’vizionarstvu‘ rukovodstva, jasno je da se radilo o pukom izvršavanju naređenja inostranih mentora“, kaže Vukićević.

Faktor NATO
Osim priznanja Kosova, koje je uticalo na pogoršanje srpsko-crnogorskih odnosa, maligni uticaj američke administracije se, prema mišljenju našeg sagovornika, naročito ogleda i u uguravanju Crne Gore u NATO, takođe protivno većinskoj volji građana.

„Takvim činom dodatno su pogoršani odnosi Crne Gore i Srbije, dok su crnogorski građani osramoćeni, jer je njihova zemlja postala prva u modernoj istoriji koja pristupa vojnoj organizaciji koja je prethodno bombardovala njeno stanovništvo“, ističe Vukićević.

Taj analitičar nema dilemu da je bez utemeljenja ocjena potpredsjednika Atlanskog savjeta da je Rusija ta koja ometa proces pomirenja u regionu, te da se u stvari radi o klasičnoj podmetačini i zamjeni teza.

„Neosnovanost takve konstatacije je očigledna, ako uzmemo u obzir da Rusija nikada tokom istorije, za razliku od zapadnih zemalja i SAD, nije bombardovala balkanske zemlje, niti je prema njima imala bilo kakve teritorijalne pretenzije. Naprotiv, Rusija je Srbiju i Crnu Goru, i prije njihovog sticanja nezavisnosti tokom devetnaestog stoljeća, vjekovima nesebično i bratski pomagala. Stoga je, kao veliku silu koja je uvijek težila jedinstvu slovenskih naroda na Balkanu, naročito neprimjereno Rusiju optuživati za ometanje procesa pomirenja. Tim prije što su upravo zapadne sile presudno uticale na prethodno izbijanje neprijateljstava između članica bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog vijeka“, zaključuje Vukićević.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Boban

  Treba preziveti. Trebaju pare da bi preziveo. Crna Gora je uzela pare od Rusa. Sad joj treba Amerika da od nje uzmu pare. Posle NATO clanstva strane investicije sa Zapada su skocile 30%. U politici nema morala i emocija, sve je u zaradi.

 2. Radoslav Radović

  Dok istina obuje cipele, laž se prošeta cijelom planetom.Svu svoju koncepciju ovi koji okrivljuju Rusiju zasnivaju, baziraju i održavaju na Gebelsovoj doktrini lažne propagande i uspijevaju u tome zato što imaju svoju publiku koja nema nikakvih drugih ni planova ni ideala ni ambicija osim da se nažderu napiju i naspavaju,a takvih je masa i njihov broj upravo zahvaljujući ovim koji krive Rusiju iz dana u dan sve veći jer im taj stil odgovara,pošto im glava služi da im je teže nogama i srećni su kad neko drugi misli i govori umjesto njih i u ime njih. Da nema Rusije mi bi(tu mislim na Srbiju i Crnu Goru )završili kao Indijanci a i sada se to može desiti ukoliko se ne budemo držali uz nju.Zar treba bolja potrvrda ovoga što govorim sadašnja situacija gdje Rusija i Srbija nijesu pozvane na proslavu u Poljskoj, a pozvana je Njemačka i Hrvatska i još koje izjave, koje se rugaju svim žrtvama rata. To samo potvrđuje da je Hitler umro a da su njegove ideje i te kako žive u današnjem zapadnom svijetu, a da ne govorim u Njemačkoj i Americi(50.000.000Nijemaca).

 3. Anonimni

  NEMA PRIJATELJA U POLITICI , SAMO INTERESI, HVALA BOGU DA MAKAR MALO IMA U PRAKSI „PRIJATELJSTVA“ SA RUSIJOM i KINOM,NEKA RAVNOTEŽA ,NAŠA JE NEUTRALNOST NAJBOLJA, A ZLOČINCE IMAMO U BIVŠIM REPUBLIKAMA, DOBROTE I DOBRONAMERNOSDTI KOD NJIH NIJE NI BILO, SAMO KORISTOLJUBLJE IH PRIVLAĆI, POMOZI BOŽE SRBIJI“! POMOZI BOŽE SRBIMA , MA GDE BILI!

 4. Anonimni

  Jašta. Rusija se nalazi izmedju Rrijepolja i Pljevelje.

Napišite komentar