U trendu

Srbin u BiH ne može da se kandiduje za Predsedništvo – „ima pogrešno prebivalište“

Svetozar Pudarić je Srbin koji bi voleo da se kandiduje za Predsedništvo BiH, ali ne može, zato što živi u Sarajevu, piše Dojče vele, navodeći da je njegova žalba Ustavnom sudu bunt protiv diskriminacije u zemlji čiji Ustav neki nazivaju „fašistoidnim“.

Kako se navodi, Bosnu i Hercegovinu trese predizborna groznica koja prerasta u ozbiljnu političku krizu, a mnogi kandidati za oktobarske opšte izbore veruju da će glasače pridobiti pričama o zaštiti „vitalnih nacionalnih interesa“.

U dejtonskoj BiH sa ozakonjenom etničkom diskriminacijom, pojedinačni glasovi razuma gube se u predizbornoj retorici nacionalista koja podseća na najmračnije periode evropske istorije, a kako se navodi, čini se da su u takvim uslovima umereni kandidati građanske orijentacije unapred osuđeni na poraz.

Na to upozorava i Svetozar Pudarić koji se kandidovao za srpskog člana Predsedništva BiH, međutim Centralna izborna komisija (CIK) odbacila njegovu kandidaturu jer je Sarajlija, pa dolazi iz „pogrešne“ izborne jedinice, zbog čega se – žalio se Ustavnom sudu BiH.

„U svojoj apelaciji Ustavnom sudu tražim da sud utvrdi da je odredba Izbornog zakona kojom je propisano da kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH mora biti upisan u birački spisak u opštini koja se nalazi na prostoru izborne jedinice Republika Srpska (RS) protivustavna jer uvodi diskriminaciju“, kaže Pudarić za DW i dodaje da se prema toj odredbi, Srbin iz Federacije BiH ne može se kandidovati za srpskog člana Predsedništva.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da je Pudarićeva kandidatura bunt protiv diskriminacije.

„Nažalost, jasno je da kandidatura Pudarića nije imala šanse da prođe, ali za pripadnike konstitutivnih naroda postoji jedno sretno rešenje. Na primer, Pudarić bi kao Srbin preseljenjem u RS stekao sva prava da se kandiduje. Međutim, pripadnici nacionalnih manjina nemaju tu “sreću““, rekao je Finci.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike