U trendu

Srebrenčani poručili Incku da ne radi svoj posao

Potpredsedik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić kritikovao je danas u Srebrenici visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kome je upućena i poruka da ne radi svoj posao.

Sa skupa, koji je u tom gradu organizovao na temu predstojećeg referenduma o Danu Republike u RS, Salkić je zatražio od Incka da donese „odluku kojom će poništiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske“.

Salkić je pozvao predstavnike vlasti Republike Srpske na dogovor oko izbora novog datuma za Dan Republike jer, kako je rekao, 9. Januar nije prihvatljiv za Bošnjake.

Sastanaku koji je održan iz zatvorenih vrata prisustvovalo je oko 200 pozvanih zvaničnika lokalnog, entitetskog i državnog nivoa, ali istom nije prisustvovao načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković niti neko od predstavnika partije SDP, preneli su bosanski mediji.

Salkić je, kako se navodi, ponovio da je referendum o Danu Republike u RS za Bošnjake neprihvatljiv.

„Smatramo da je pitanje referenduma rešeno odlukom Ustavnog suda BiH i da se na ovaj način samo vrši pritisak na ovaj sud“, rekao je Salkić na skupu u Srebrenici.

On je ponovo pozvao predstavnike Narodne skupštine RS da odustanu od svoje odluke o sprovođenju referenduma.

„Takođe pozivamo i sve druge građane Republike Srpske, posebno Bošnjake, da ne izađu na ovaj referendum koji je antidejtonski i antiustavni čin koji vodi u anarhiju. Ukoliko dođe do ovog referenduma za očekivati je da ćemo imati još referenduma na različite teme i na različitim nivoima“, kazao je Salkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.