Srna: Ikona nije ukradena, to je osveštana porodična ikona

ISTOČNO SARAJEVO – Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena, već je porodična osveštana ikona, SAOPŠTIO JE DODIKOV KABINET, A PRENOSI SRNA.

U SAOPŠTENJU, KOJE JE OBJAVILA Srna, navodi se da su „salve izmišljotina i neistina“ usledile posle pogrešne početne medijske interpretacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago“, što nigde nije ustanovljeno.

To potvrđuje i činjenica, kako se navodi, da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ta ikona nalazi na listama nestalih, niti da je neko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine.

DODIKOV KABINET NAVODI u saopštenju i da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se ogleda „pre svega u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca“.

„Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana predsedništva i političkog rukovodstva Rusije“, KAŽE SE U SAOPŠTENJU, koje je prenela SRNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.