Srpski đaci u HR bez udžbenika zbog „prevođenja“ na srpski

VUKOVAR – Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, još uvek su bez udžbenika, a zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske zajednice Srđan Milaković kaže da je razlog kašnjenje sa prevodom udžbenika sa hrvatskog na srpski jezik, što je, inače, obaveza predviđena zakonom.

Milakovih je za Tanjug objasnio da problem ne postoji samo u Vukovaru, već i u delovima istočne Hrvatske – istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem, gde se sprovodi potpuna nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i gde deca takođe nemaju nikakve udžbenike.

Na problem nedostatka udžbenika na maternjem jeziku pažnju je usmerilo otvoreno pismo koje je otac jednog učenika koji pohađa osnovnu školu „Nikola Andrić“ u Vukovaru uputio hrvatskoj Vladi, narodnom pravobranitelju i pravobranitelju za prava dece.

U otvorenom pismu, otac učenika Vb razreda te škole, Dragan Crogorac, istakao je da njegovo dete i drugi đaci tog odeljenja imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski, srpski i engleski jezik, dok sve ostale predmete – geografiju, istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu – uče iz beleški sa nastave.

Milaković za Tanjug kaže da je ceo proces okasnio najpre zbog prevoda, a potom, kada su prevodi završeni, u proceduri odobravanja udžbenika.

„Nije mi potvrđeno do kraja, ali jedna informacija je da Komisija koja treba da odobri prevedene udžbenike nije to učinila, jer, navodno, nisu bili terminološki usklađeni sa srpskim jezikom“, kazao je Milaković.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li će i u drugom polugodištu ta procedura biti završena, jer udžbenici nisu još otišli ni u štampu i nije baš realno očekivati da to u neko dogledno vreme bude završeno.

„To su strašni propusti koji su se dogodili, a za koje niko neće preuzeti odgovornost“, ističe Milaković.

Dodaje da nije siguran da je u Hrvatskoj od nadležnih to neko doživeo kao ozbiljan problem, a i ako budu tako nešto komentarisali prebaciće priču, uveren je, na formalno – pravnu proceduru, uz objašnjenja da oni ne mogu da utiču na greške koje su se desile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.