Srpski FOLK stigao u srce Zagreba – „uz nebrojene pozitivne komentare“

U Zagrebu je u četvrtak počela da radi radio stanica „Extra FM“, koja pušta isključivo narodnu muziku, što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj, piše Jutarnji.hr.

Kako navodi hrvatski portal, uoči početka rada stanice, raspravljalo se o tome kakva folk muzika će se čuti na radiju, ali je već prvog dana „postalo jasno da će tu biti mesta i za Seku Aleksić, Draganu Mirković, Dejana Matića i druge “hardkoraše“ narodnjačke scene“.

Jutarnji.hr navodi da je na zvaničnoj stranici „Ekstra FM“ na Fejsbuku 269 osoba u 24 sata ostavilo komentare, kao i da je 4,9 prosečna ocena koju su dali radiju, uz „nebrojane pozitivne komentare“.

Mnogi su rekli da će im to odsada biti obavezna frekvencija na radiju u kolima.

A, dodaje Jutarnji.hr, ako je suditi prema ocenama slušalaca, „Extra FM“ ne slušaju samo Hrvati, već i ljubitelji narodnjaka iz Portugala, Austrije, Slovenije, BiH, Srbije, Skandinavije…

B92 podseća da su se u Hrvatskoj danima vodile polemike oko pokretanja prve radio stanice namenjene ljubiteljima narodne muzike, iako su mnogi polemičari u svojim tekstovima „priznali“ da Hrvati godinama uživaju uz muziku „sa one strane Drine“.

Novinar Goran Vojković je, u autorskom tekstu za zagrebački portal Indeks, narodnjake okarakterisao kao „jedini srpski proizvod koji je uspeo da osvoji Hrvatsku“, te je ocenio da je osnivač radija „razotkrio još jedan segment u kojem su Hrvati maksimalno dvolični“.

Vojković je primetio da se u hrvatskoj javnosti dobro pazi da se u govoru slučajno ne pojavi koja srpska reč, ili da neko ne kaže „maj“ umesto „svibanj“, a kada dođu noć i alkohol – peva se i igra na melos kojem su se Hrvati nekada podsmevali.

Indeks je objavio i istraživanje, koje pokazuje da u Hrvatskoj narodnjake najviše slušaju vernici i homofobi, dodaje B92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.