U trendu

Stigli rezultati analize: Koliko je crnogorsko more bezbedno za kupanje?

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora Crne Gore sproveo u periodu od 6. do 9. jula ove godine, pokazali su da je na 71,8 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta za kupanje.

Na 12,7 odsto lokacija morska voda bila je dobrog, na 13,6 odsto lokacija zadovoljavajućeg, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta, saopšteno je iz Instituta.
Na kotorskim kupalištima „Benovo 01“ i „Žuta plaža 01“ registrovan je loš kvalitet vode, pa je istaknuta crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja, objavila je RTCG.

„Rezultati pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju“, saopšteno je iz Instituta.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u opštini Ulcinj realizuje se na ukupno 18 lokacija, od toga je na 13 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na četiri dobrog i na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

„Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih devet voda je bila odličnog kvaliteta, na tri dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, a u ovom merenju je na njih 27 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta“, navodi se u analizi.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 ona bila odličnog, na dve dobrog, a na dve zadovoljavajućeg kvaliteta.

„U opštini Tivat, Programom je obuhvaćeno devet lokacija, od čega je na njih pet voda bila odličnog, na dve dobrog i na preostale dve zadovoljavajućeg kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam, dobrog na dve, a zadovoljavajućeg na tri lokacije, dok je na lokacijama „Benovo 01“ i „Žuta plaža 01″ voda bila lošeg kvaliteta“, kazali su iz Instituta.

Na kupalištima u okviru ovih lokacija „Benovo 01“ i „Žuta plaža 01“ istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima, dok je republički inspektor za vode doneo Rešenje o zabrani kupanja sve dok morska voda na ovim lokacijama ne bude dobra i bezbedna za kupanje.

„Institut za biologiju mora da nastavi uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavestiti javnost“, navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.