U trendu

Sud BiH razmatrao izručenje Zorana Mamića

SARAJEVO – Sud BiH je na danas održanom ročištu razmatrao dve molbe Hrvatske o izručenju Zorana Mamića, a odluka će biti poznata za 20 dana.

Advokat Zorana Mamića nakon ročišta izjavio je da BiH nema osnova za izručenje njegovog branjenika Hrvatskoj.

„Glavni stav odbrane je da nema osnova za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih presuda u krivičnim stvarima. Radi se o tome da u članu 13 jasno se govori da osuđena osoba ima pravo da bira gde će da izdržava kaznu koja mu je utvrđena u jednoj državi, ako ima državljanstvo i prebivalište u drugoj državi“, rekao je advokat, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Hrvatsko je pravosuđe zatražilo je izručenje braće Mamić, Zdravka i Zorana, nakon što im je određen istražni zatvor i u trećem krivičnom postupku koji se vodi protiv njih, odnosno u istrazi zbog sumnje da su podmićivali osječke sudije kako bi sebi obezbedili oslobađajuću presudu u postupku za izvlačenje novca iz FK Dinama.

Polovinom avgusta, Sud BiH je odlučio da nema zakonske osnove za izručenje Zoranovog brata Zdravka Mamića, nekada prvog čoveka ovog fudbalskog kluba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.