U trendu

Sud u Strazburu odbio žalbe Gruevskog i nekoliko njegovih saradnika i funkcionera

Evropski sud za ljudska prava (ESLjP) u Strazburu odbio je danas žalbe bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i šest tadašnjih funkcionera osuđenih i optuženih u predmetima koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore (SJO).

Aplikacije tom sudu u Strazburu podneli su neki od bivših funkcionera protiv kojih je SJO otvorio postupke, a kao razlog za žalbu su naveli da im je za ta dela 2016. aboliciju dao tadašnji predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov, ali je kasnije povukao posle burnih reakcija.

Strazburu se žalilo sedam ljudi, od kojih su većina bili funkcioneri VMRO-DPMNE, i to tadašnji premijer i neprikosnoveni lider te stranke Nikola Gruevski, ministri Mile Janakieski i Gordana Jankuloska, kao i Toni Jakimovski, bivši šef tajne službe Sašo Mijalkov, zatim tadašnji gradonačelnik Bitolja Vladimir Taleski, kao i Toni Trajkovski i Edmond Temelko.

Pred sudom u Strazburu su se žalili da je njihovo krivično gonjenje nakon pomilovanja predstavljalo kršenje vladavine prava i da je povlačenje abolicije bilo protiv pravne sigurnost, pozivajući se na tezu da se ukidanje jednom dato, ne može povući.

Kako je prenela Televizija Telma, njihovu aplikaciju Sud za ljudska prava je odbio uz obrazloženje da optuženi i osuđeni u slučajevima koji su pokrenuti na osovu prisluškivanih razgovora „Tvrđava Target“, „Titanik“, „Transporter“ i TNT nisu iscrpeli domaće pravne lekove.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da je odluka Evropskog suda za ljudska prava, kako je rekao, „ogromna pobeda i ogroman uspeh naše države“.

„Makedonski tim je zaista dao sve od sebe i odneo pobedu u izuzetno složenom slučaju“, rekao je Kovačevski povodom odluke ESLjP kojom je grupi nekadašnjih funkcionera VMRO DPMNE odbijena kao nedopuštena žalba za poništenu aboliciju bivšeg predsednika Đorđa Ivanova iz 2016. godine.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozdravio je jutros objavljenu odluku Evropskog suda.

„Posle objavljivanja odluke Evropskog suda za ljudska prava, predsednik ju je razmotrio sa savetničkim timom i smatra da svi koji su pogođeni postupcima koje su pokrenuli tužilaštvo i sudovi u zemlji treba da ostvare svoja prava pred domaćim institucijama, kao što se navodi i u odluci Suda u Strazburu“, saopštio je kabinet Pendarovskog.

U tom smislu, dodaje se, svi postupci pred makedonskim sudovima se nastavljaju do njihovog okončanja, odnosno iscrpljivanja svih pravnih sredstava u skladu sa zakonskim propisima države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar