U trendu

Svetski mediji o izjavi predsednice HR o vraćanju migranata

ZAGREB – Tema svetski medija postala je izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar – Kitarović, koju su preneli da je rekla da hrvatska policija nasilno vraća migrante s granice i da je „potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback“.

To je ona nedavno izjavila tokom boravka u Švajcarskoj za javnu televiziju SRF.

Kako Index.hr navodi, problem je u tome što je sprovođenje „pushbacka“ protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Ukratko, ističe Index.hr, predsednica Hrvatske priznala je da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protuzakonito ponaša.

„Sada o tome piše i Gardijan u članku pod naslovom ‘Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsednica’ u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija Human Rights Watć zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu“, prenosi Index.hr.

„Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda proteruje u BiH“, navodi Gardijan i dodaje kako je Kolindino priznanje „prva službena potvrda nakon meseci službenog poricanja“.

O izjavama Grabar Kitarović piše i Dojče Vele, koji ističe da je „Hrvatska sistematski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je „hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice“, prenosi Index.hr

Dojče vele piše da je Hrvatska članica EU od 2013., da želi ući u Šengensku zonu i da je „postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne učiniti da bi to postigle“.

Hrvatska predsednica je, smatra Dojče vele, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni pushback migranata u BiH.

Dojče vele citira Jelenu Seras iz Amnesti Internešnel koja ističe da je „priznanje hrvatske predsednice šokantno“, kao i da je skandalozno što je Kolinda pokušala politiku pushbacka predstaviti kao legalnu.

Vest o izjavi Kitarovićke u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom proteruje migrante, preneli su i brojni drugi svetski portali, poput MSN-a, US Breaking Newsa.

Hrvatska predsednica je to izjavila za SRF pre sedam dana i od tada nije bilo nikakvog demantija iz Ureda predsednice, niti se oglasio MUP u vezi tih izjava, navodi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.