U trendu

Tači u Dubrovniku: Saradnja ključ očuvanja mira, stabilnosti i evropske budućnosti

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Dubrovniku da je saradnja ključ mira i stabilnosti, i budućnosti stupanja u Evropsku uniju i NATO.

„Suprotno činjenici da još imamo ne tako lake izazove u našem regionu, mislim da su poslednji dogadjaji dali razloga za optimizam u to da stvari opet mogu ići u pravom pravcu“, rekao je Tači obraćajući se predsednicima država, učesnicima samita Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je rekao da je istina da je poslednjih meseci većina zemalja u regionu prošla kroz neophodne probne demokratske periode i da je potvrdjeno da gradjani regiona biraju političke opcije koje podstiču dijalog, saradnju i integracije.

„Poruka je jasna – mi želimo EU zbog vrednosti koje ona predstavlja i privrednih mogućnosti koje pruža. Ovo je najbolja poruka za region, iz regiona, medjutim i za EU i NATO“, naveo je Tači.

Pred kolegama iz regiona i predstavnicima EU, predsednik Kosova je rekao da je ovo i najbolja lekcija za sve one koji na region gledaju sa sumnjom.

„Budućnost nije u podelama, nego u integracijama. Ovo je razlog što su forumi kao što je ovaj bitni za sve nas, kako bismo ponovo potvrdili našu posvećenost regionalnoj saradnji, ali i ostvarivanju naših realnih težnji o učlanjenju u EU i NATO“, dodao je on.

Tači je takodje rekao da Kosovo ostaje posvećeno učešću u radu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, i da je podnelo zahtev da u bliskoj budućnosti preuzme predsedavanje tom inicijativom.

„Mi smo ohrabreni podrškom koju je ovaj predlog dobio. Ovo je dokaz da SEECP jeste forum koji promoviše vrednosti jednakosti, sveobuhvatnosti i saradnje“, rekao je on.

Kosovski predsednik je ocenio da je „dijalog o normalizaciji odnosa izmedju dve države, Kosova i Srbije, dao pozitivne rezultate“.

„Dakle, ja sada kao predsednik zemlje izražavam spremnost da se nastavi taj dijalog, kao jedini mehanizam za potpunu normalizaciju naših medjudržavnih odnosa“, rekao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.