U trendu

Tenzije u Skupštini, blokade saobraćaja širom Crne Gore

Širom Crne Gore blokirane su saobraćajnice u znak protesta zbog Predloga Zakona o slobodi verospovesti, o kome danas uz povišene tenzije raspravljaju poslanici Skupštine Crne Gore.

To je odgovor na poziv opozicionog Demkratskog fronta (DF) čiji su čelnici tokom skupštinske rasprave pozivali pristalice da blokiraju ulice i zapretili sukobima u slučaju da zakon bude usvojen.

Taj poziv je naišao na odziv širom Crne Gore i blokirani su magistralnu putevi, ulazi u gradove, prenose podgorički mediji i navode da je policija privela nekoliko ljudi koji su odbili da poslušaju nalog policije i deblokiraju saobraćajnice.

Blokadi je prethodila oštra retorika u Skupštini i pretnje sukobima od strane poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji traži od vlade da povuče zakon.

Skupština je večeras završila raspravu o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti, a poslanici u nadležnom odboru razmatraju amandmane na taj akt.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je iz skupštinske  govornice poručio vladajućoj DPS i Vladi da ukoliko ne prihvate njihove amandmane „slobodno računaju na najgore“. On je pozvao „ratne drugove iz 1991. i 1999. godine da budu spremni“.

„Ne može 2.000 policajca da zaustavi ovo, računajte da će se desiti katastrofa“ , poručio je Mandić.

Premijer Duško Marković odgovorio je Mandiću da će vlada „s dužnom pažnjom“ razmotriti podnete amandmane i ocenio da su “petnje nedostojne Crne Gore”.

„Nije u duhu demokratije i političkog standarda da pretite ako ne budu usvojeni. Ne mislim da vam taj pristup donosi rezultat politički. Svaka pretnja stvara otpor, prirodno ili emotivno. Kada je u pitanju Vlada, te ćemo amandmane razmotriti sa najboljom pažnjom. Vašu pretnju ćemo odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije“, odgovorio je premijer Marković.

Premijer se ranije danas, na inicijativu DF-a, sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je od Markovića tražio da Vlada, kao predlagač zakona, odloži raspravu o zakonu za posle božića.

Nema nagoveštaja da će Vlada da odsutane od svog predloga i odloži glasanje o zakonu.

Centar Podgorice od jutros je pod policijskom blokadom, zbog namere Demokratskog fronta da ispred Skupštine organizuje nenajavljeni protest povodom rasprave o Zakonu.

Grupa sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske od ranih prepodnevnih sati čeka ispred policijskih barikada u Podgorici na odluku Skupštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.