Tesno između HDZ i SDP

Prema nezvaničnim podacima Državne izborne komisije na osnovu više od 99 odsto glasova, prednost koalicije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) smanjena je na samo tri mandata u odnosu na vladajuću koaliciju levog centra Socijaldemokratske partije (SDP).

HDZ koalicija, prema najnovijim podacima ima 59 mandata (56 plus tri iz dijaspore), a SDP 56, s tim da je još tri mandata osvojio Istarski demokratski sabor koji je deo dosadašnje vladajuće koalicije. Glasalo je 60,79 odsto birača.

Treća politička snaga u zemlji je regionalna stranka Most s čak 19 mandata i oni su, prema ocenama, i pobednici ovih izbora i od njih će zavisiti formiranje buduće vlade, jer vodeće stranke nemaju dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti.

Uz IDS koji ima tri mandata, po dva mandata ima koalicija okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranka osudjenog za ratne zločine Branimira Glavaša – Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje.

Po jedan mandat, prema nezvaničnim podacima, osvojili su Živi zid i koalicija Uspešna Hrvatska bivšeg predsednika Ive Josipovića i ministra privrede Radimira Čačića.

Stranački lideri obratili su se gradjanima noćas kada je bilo obradjeno oko 50 odsto glasova birača, prema kojima je HDZ osvojio 61, a SDP 53 mandata.

Lideri SDP i dosadašnji premijer Zoran Milanović prvi je pozvao Most i druge političke snage koje su za reforme da razgovaraju o obrazovanju u nove vlade. 

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da je HDZ pobednik i da je otvoren za saradnju sa svima, bez obzira na stranačke razlike. 

On je izrazio uverenje da će ta stranka imati još više mandata kada budu prebrojani svi glasački listići.

Iz Mosta se još nisu jasno odredili da li će i kome dati podršku za sastavljanje vlade. U toj regiononalnoj stranci zastupljene su nezavisne liste i pojedinci različitih političkih profila.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović izrazila je noćas uverenje da će Hrvatska uskoro, posle konsultacija, imati novog mandatara.

U Saboru ima ukupno 151 poslanik, a formiranje vlade treba da podrži najmanje 76 poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.