U trendu

Tri krize – fitilj za Balkan

Etničke trzavice u Bosni i Hercegovini, zamrznuti sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji tri su krize koje bi mogle da zapale Balkan, ocenjuje konzervativni berlinski list Velt.

„Ne možemo trajno živeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko zapostavimo naše zalaganje za demokratiju, stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu“, rekao je za Velt socijaldemokrata Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

List, kako prenosi Dojče vele, navodi da se otvaraju pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno doneo mir, ali ne i rešenje.

„Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje“, navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena.

„Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dve godine Makedoniju tresu unutrašnjepolitičke krize. Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija – to su najveći problemi“, zaključuje Velt, u analizi Sonje Gilert i Borisa Kalnokija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Razlog za zabrinutost uopšte nije ovaj koji sunjihovi ministri tako „mudro“ i jednostavno objasnili.Razlog je u tome što je Njemačka (červrti rajh) razvalila jednu državu koja se zvala Jugoslavija, a onda sa još 19 razbojnika bombardovala Srbiju i organizovala progon Srba iz Hrvacke i sa KiM i od KiM napravila novu Albansku državu na Balkanu.Da ne spominjem odvajanje Crne Gore i stalno Njemačko prisustvo u BiH,kako bi se i tamo ugrozio i obespravio život Srbima.Prema tome, Nijemci su već krivci i za treći svjetski rat,ako do njega dođe, a ja nevidim da će se problemi koje je Njemačka napravila na Balkanu drugačije moći riješiti.

Napišite komentar