U trendu

Tridesetak stranaka pozvalo građane da glasaju „za“

SKOPLJE – Predstavnici tridesetak političkih subjekata u Makedoniji uputilo je zajednički poziv građanima da izađu na referendum i glasaju za sporazum sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, kako bi izjašnjavanje bilo uspešno, jer to obezbeđuje evroatlantsku budućnost Makedonije.

Referendum je zakazan za 30. septembar, a predstavnici stranaka su ocenili da Makedonija može da ostvari svoje strateške ciljeve samo kroz članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će građani i država dobiti značajne koristi od evroatlantske integracije zemlje.

Složili su se da makedonsko-grčki sporazum otvara vrata Makedonije za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Stranke veruju da svaki građanin Makedonije sa pravom glasa treba da preuzme odgovornost, izađe na glasanje i afirmativno se opredeli na predstojećem referendumu.

Dogovoreno je da stranke zadržavaju pravo da vode svoje posebne kampanje za referendum, individualno i nezavisno od drugih stranaka, ali i u okviru drugih stranaka i koalicija, saopšteno je sa sinoćnjeg skupa.

Obraćajući se prisutnima, predsednik SDSM i premijer, Zoran Zaev, rekao je da rešavanje bilateralnog pitanja sa Grčkom o novom imenu Makedonije otvara perspektivu bolje budućnosti za građane i članstvo zemlje u EU i NATO.

„Uspeh referenduma znači izgradnju evropske Makedonije. Uveren sam da se većina građana koje zastupamo uverila u našu odgovornost koju smo okazali u vođenju zemlje, te da je sada red na građane da ispune svoju dužnost, izađu na referendum i glasaju za evropsku Makedoniju“, rekao je Zaev.

SDSM je saopštio da stranke ostaju otvorene za druge partije i pokrete da im se priključe, kao i građane i udruženja građana i drugih organizacija koje pristaju da pozovu na uspešnost referenduma za priključenje članstva Makedonije u NATO-u EU.

(Tanjug)

Napišite komentar