Trostrukom ubici iz Splita 40 godina zatvora

SPLIT – Filip Zavadlav (26) koji je u januaru prošle godine kalašnjikovim iz „bezobzirne osvete“ u splitskom Varošu ubio trojicu muškaraca, danas je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Zavadlav je pred Županijskim sudom, osim za trostruko ubistvo, osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opšte opasne radnje, a tužilaštvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Zavadlav je 11. januara 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se nalazili na dva motora.

On se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na njih trojicu naočigled šokiranih građana.

Uhapšen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Nakon ubistva bio je na posamtranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, a psihijatri su utvrdili da ima poremećaj ličnosti.

Suđenje mu je počelo u avgustu prošle godine, a u i oko zgrade je tokom suđenja obezbeđenje bilo na najvišem nivou.

Pred kraj suđenja Zavadlav, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića nosio je pancir.

Sve vreme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tokom suđenja je saslušano više od 20 svedoka, a među prvima su bili roditelji ubijenih i očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne oseća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vreme bio „na moru“.

Tražio je da ga nominuju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je u jednom trenutku „zamolio“ da mu odmah presudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.