U trendu

Tužilac: Privođenje Mandića i Kneževića nije potrebno

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković predložio je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da ne privodi poslanike opozicionog Demokratskog fronta.

Reč je o poslanicima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, kojima je Skupština ranije ukinula imunitet.

U uputstvu datom specijalnom tužiocu Stanković navodi da „imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu meru za obezbeđenje njihovog prisustva“.

Stanković je naveo da se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru.

Skupština je ranije ukinula imunitet Mandiću i Kneževiću na zahtev specijalnog tužioca koji je tražio njihovo privođenje zbog sumnje da su deo organizovane kriminalne grupe koja je na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora planirala nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobede Fronta i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

„Nadam se da će ova odluka doprineti bržem rešavanju slučaja“, kazao je posle glasanja predsednik Skupštine Ivan Brajović.

Odluka je doneta glasovima vladajućih partija, jer opozicija od oktobarskih izbora bojkotuje rad Skupštine.

Odluku o ukidanju imuniteta poslanici Fronta su sačekali u skupštinskom holu, gde su se pojavili posle višemesečnog bojkota, dok ih je napolju čekalo nekoliko stotina pristalica koji su protestovali protiv odluke Skupštine.

Čelnici Fronta negiraju umešanost u osujećeni pokušaj terorizma i tvrde da je reč o montiranom slučaju u režiji režima doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Pristalice DF-a se mirno razišle

Pristalice opozicionog Demokratskog fronta, koji su sačekali odluku parlamenta o ukidanju imuniteta liderima tog saveza Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću ispred zgrade parlamenta, mirno su se razišli.

Mandić i Knežević, koji se sumnjiče da su učestvovaliu priremanju terorističkih akata u izbornoj noći 16. oktobra odlučili su da hapšenje sačekaju u zgradi parlamenta.

Pristalice opozicije razišle su se u miru nakon što ih je na to pozvao funkcioner DF-a Milutin Đukanović.. Đukanović im je poručio da „slušaju dalje instrukcije vrha stranke“, preneli su crnogorski mediji.

On je najavio da će biti još „puno protesta“. Nakon što su se pristalice opozicije razišle, saobraćaj u Bulevaru je normalizovan.

Pre ulaska u parlament Mandić je zamolio građane da ne prave incidente.

(Tanjug, Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.