U trendu

U barskom naselju Zaljevu pronađena srednjovekovna crkva

BAR – U barskom naselju Zaljevu pronađena je srednjovekovna crkva i zid objekata, za sada, nepoznate namene.

Zaštitna arheološka istraživanja ostataka crkve u Zaljevu, koja su započeta 27. novembra, privode se kraju, prenosi portal Bar info.

“Već prvih radnih dana, formiranjem rova konstatovano je postojanje apside crkve, za koju se nije znala precizna lokacija, već da se nalazi u toj zoni. Tokom istraživanja u potpunosti su otkriveni gabariti crkve na dubini od 35 cm, čije spoljašnje dimenzije iznose 6,50 x 5,15 m. Uz južnu polovinu zapadnog zida crkve, formiran je rov u kome je konstatovana temeljna zona crkve. Pored ostataka crkve, na udaljenosti pet metara od crkve prema severu na većoj dubini, otkriven je deo zida objekta nepoznate namene”, rekao je rukovodilac istraživanja, dr Dejan Gazivoda, prenela je RTRG.

Od pokretnih nalaza pronađeno je nekoliko fragmenata keramike, datovanih u vreme V-VI veka, XIV i XVII veka.

“Na osnovu nalaza, može se zaključiti postojanje srednjovekovne crkve, ali se hronološki ne može determinisati zbog sporadičnih pokretnih nalaza u istraženoj površini. Na osnovu građevinskog šuta u rovu 2a, koji se nalazi ispod nivoa temeljne zone crkve, pronalaska tegula i fragmenata keramike iz kasnoantičkog i ranovizantijskog perioda, može se pretpostaviti postojanje starije građevine na ovom prostoru”, kazao je Gazivoda za Bar info.

Radi hronološke determinacije pronađene crkve i njenog lošeg stanja, eventualnog pronalaska starije faze crkve i definisanja objekta severno od crkve, neophodno je što pre sprovesti sistematska arheološka istraživanja, dodaje on.

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog mr Mladen Zagarčanin iz JP Kulturni centar Bar.

Istraživanje je finansiralo Ministarstvo kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.