U trendu

U BIH razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je danas da je Igor Crnadak „zloupotrebio položaj“ ministra spoljnih poslova time što je Medjunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo u kojem je naveo da osoba koja eventualno podnese zahtev za reviziju oslobadjajuće presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije, nema za to legitimitet institucija BiH.

„Po Ustavu BiH, ministar spoljnih poslova nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju s MSP u Hagu, ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsedništvo BiH“, navodi se u saopštenju.

Iz Izetbegovićevog kabineta je navedeno da ne postoji nikakva odluka Predsedništva BiH o ovlašćenju Crnatka da obavlja bilo kakvu usmenu ili pisanu komunikaciju s MSP, te da je reč o „neovlašćenoj korespondenciji s tim sudom koja ne predstavlja zvanični stav države Bosne i Hercegovine“.

Crnadak je uputio pismo MSP-u u kojem je taj Sud obavestio da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju olobadjajuće presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, doneta van institucija BiH i da zato nije pravosnažna.

Šef diplomatije BIH je ranije izjavio da je Izetbegović naredio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da ne prosledi to njegovo pismo, ali da je on uspeo da ga dostavi „drugim kanalima“.

Bošjački član Predsedništva BiH je u petak saopštio da će zahtev za reviziju presude biti podent MSP, mada za to ne postoji saglasnost druga dva člana Predsedništva BiH.

Odluka o ponošenju zahteva za reviziju presude doneta je na skupu bošnjačkih političkih i verskih vodja s pravnim eksperima i nevladinim organizacijama, zbog čega je predsedavajući Presedništva BiH Mladen Ivanić ocenio da ta odluka nema legitimitet jer je rezultat vaninsitucinalnog delovanja Izetbegovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.