U trendu

U Briselu počeo vanredni sastanak zbog migrantske krize

BRISEL – Hrvatska je spremna da pošalje još jedan policijski brod s osam članova posade uz jedan koji već patrolira u Egejskom moru, kao i granične policajce na grčku granicu, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović
na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova sazvanom zbog kriznog stanja na grčko-turskoj granici izvazvanog odlukom Ankare da otvori granice za migrante.

Evropska komisija je pre početka ministarskog sastanka predstavila akcioni plan mera koje bi Unija i njene zemlje članice trebale zajedno da preduzmu kako bi pružili pomoć Grčkoj, javila je Hina.

U akcionom planu Komisija poziva zemlje članice da osiguraju sredstva potrebna za pokretanje dve operacije brze granične intervencije Evropske granične i obalske straže (Fronteks) na kopnenoj i morskoj granici između Turske i Grčke.
Ministar Božinović je rekao da će se na sastanku razgovarati i o saradnji sa zemljama zapadnog Balkana.
„To su zemlje koje mogu biti pogođene ako dođe do eskalacije krize. Ne smemo ih zaboraviti, one su na tom putu i svaka pomoć njima je zapravo pomoć nama“, rekao je Božinović.
Ministar Božinović je istakao da će glavna poruka ministarskog sastanka biti da se „ilegalne migracije neće tolerisati“ i da je tursko-grčka granica ujedno i spoljna granica Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.