U trendu

U Budvi održan Medjunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija

Terorizam, verski radikalizam, korupcija i trgovina drogom i ljudima su pretnje savremenim društvima koje nijedna država ne može samostano rešavati i za te izazove je potreban zajednički odgovor, ocenjeno je danas na Medjunarodnom seminaru za antiterorističke jedinice policija u Budvi, kojem su prisustvovali i predstavnici Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je cilj seminara održanog u hotelu „Splendid“ usaglašavanje načina postupanja i rada pripadnika crnogorske specijalne jedinice policije sa najboljim medjunarodnim standardima i praksama u toj oblasti.

Na seminaru kojem prisustvovali predstavnici specijalnih jedinica policija Norveške, Francuske, Izraela, SAD, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, predstavljen je i zakonodavni i institucionalni okvir kojim je uredjen način rada navedenih jedinica, navodi se u saopštenju.

Medjunarodni seminar otvorio je sekretar Veća za nacionalnu bezbednost Veselin Veljović, rekavši da su „globalni bezbednonosni rizici i pretnje karakteristike regiona pa samim tim i Crne Gore“.

Veljović je rekao da su medjunarodni terorizam sa pojavnim oblicima, verski radikalizam i ekstremizam, korupcija i pranje novca, prekogranični i organizovani kriminal, sajber kriminal, trgovina drogama i ljudima i ilegalne migracije identifikovani kao pretnje savremenim društvima koje nijedna država ne može samostano rešavati, dodajući da je na ove izazove potreban zajednički odgovor bezbednosnih službi na nacionalnom, regionalnom i medjunarodnom nivou.

On je kazao da je u rešavanju ovih pitanja neophodno preventivno delovanje, a ne akcija kada se nešto već dogodi.

Seminar je organizovan na inicijativu v.d. komandanta SAJ-a i menadžerke integriteta u Upravi policije, a u okviru projekta koji realizuje Centar za integritet u Oslu u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom pravde, u cilju jačanja integriteta u bezbednosnim strukturama Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.