U trendu

U Hrvatskoj uhapšeni Bugari krijumčari migranata

Od 42 migranta kojima je, zbog trovanja ugljen monoksidom, kasno sinoć pružena lekarska pomoć u više hrvatskih bolnica, njih četiri će biti zadržano na daljem lečenju, potvrdjeno je danas za Hinu iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a policija je saopštila da je uhapsila dvojicu bugarskih državljana koji su krijumčarili ilegalne migrante.

Ukupno 62 ilegalnih migranata iz različitih zemalja otkriveni su sinoć tokom rutinske kontrole u teretnom kombiju stranih registarskih tablica na autoputu kod Novske, javila je Hina.

Uhapšena su dvojica bugarskih državljana koji su krijumčarili izbeglice, saopštila je je jutros sisačko-moslovačka policija.

Oni su uhapšeni zbog „sumnje da su počinili krivično delo protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, u drugoj državi članici Evropske unije, ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.

Kako se navodi, policija je zaustavila kombi sprovodeći „aktivnosti sprečavanja krijumčarenja ljudi“.

Policija je navela da je u teretnom kombiju britanskih registarskih tablica kojim je upravljao bugarski vozač „uočeno šezdesetak osoba“. Deo je odvezen u bolnice, a ostali su smešteni u prihvatne centre za strance.

U bolnicu u Novoj Gradiški sinoć je dovezeno 17 osoba. „Četiri osobe su bile teže intoksicirane, te smo ih smestili u jedinicu intezivne nege, ostale smo smestili po odlenjima. Dobar deo njih je bio i promrzo, te su svi dobili odredjenu terapiju“, saopšteno je u Gradskoj bolnici Nova Gradiška.

Tokom noći intervenisala su ukupno 22 tima hitne medicinske pomoći. Uz novogradišku bolnicu koja je zbrinula i najveću grupu migranata, migrantima je pružana pomoć i u Sisku 11 osoba, Slavonskom Brodu tri osobe, Pakracu tri i u Dubravi osam osoba, navodi Hina.

U novogradišku bolnicu primljeno je i dvoje maloletnika za koje se procenjuje da su stari 12 ili 13 godina.

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević potvrdila je da će većina pacijenata danas biti optušteno.

Od 11 primljenih u sisačku bolnicu, pet ih je bilo zadržano, i jutros je pušteno.

Iz Vlade Hrvatske su za kasnije danas najavili izjave ministara unutrašnih poslova Vlahe Orepića i zdravsta Milana Kujundžića, koji će izvestiti javnost o pronadjenoj grupi migranata i njihovom zbrinjavanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.