U trendu

U luci kod Splita propada istorijski brod „Istranka“

SPLIT – Nedaleko od Splita, u ribarskoj luci Brižine nalazi se jahta na kojoj su evropski lideri dogovorili početak Prvog svetskog rata i koji polako propada.

Brod „Istranka“, koja je proglašena i kulturnim dobrom Hrvatske, polako propada i za sada nema naznaka da bi mogao da dobije poseban status, koji podrazumeva potpunu obnovu, prenosi portal Morski.

Taj brod je jedini preostali iz ogromne flote Austrougarskog carstva, a trenutno nalazi se uz operativnu obalu, zaštićen od kiše i talasa i radi se preventivna zaštita trupa koji je u iznenađujuće dobrom stanju s obzirom da je izgrađen davne 1896. godine.

Prema nekim istorijskim podacima ovaj 44 metara dugačak brod izgrađen je prvoklasnog češkog čelika, a poznat je po tome što su se na njemu, pre početka Prvog svetskog rata, dok je bio usidren ispred dvorca Miramare u Trstu, sastali nemački car Vilim i Franc Ferdinand.

Oni su navodno u salonu broda dogovarali kakve vojne poteze da izvedu ako dođe do velikog rata, a sve je upućivalo na to da je sukob neizbežan.

Takođe, na „Istranci“ je prvi put na Jadranu upotrebljena bežična radiotelegrafija, a nakon sarajevskog atentata, na njegovoj palubi su prevezeni posmrtni ostaci prestolonaslednika Ferdinanda i njegove supruge Sofije.

Malo je u poznato da je „Istranka“ bila i zapovedni brod Jugoslovenske ratne mornarice od 1954. do 1958. godine.

Nakon što je bila rashodovana kao vojni brod, dugo vremena „Istranka“ je bila vezana kao ploveći restoran na splitskoj Rivi, kasnije u Sv. Kaju, a na stogodišnjicu atentata na Ferdinanda u Sarajevu, 2014. godine, počelo je njeno spašavanje s morskog dna, a na inicijativu Udruženja „Istorijski brod Istranka“ i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

Od tada se nalazi u ribarskoj luci Brižine, međutim s obzirom da vrlo brzo kreću građevinski radovi na proširenju ribarske luke u Brižinama, strahuje se za dalju sudbinu ovog broda.

Portal navodi i da je „Istranka“ kojim slučajem u Italiji i Francuskoj, odavno bi plovila i pronosila pomorsku slavu neke od tih država.

Hrvatsko MInistarstvo kulture saopštilo je da nema 50.000 kuna (oko 6.800 evra) za izvlačenje broda na suvo, ali iz Splitsko-dalmatinske županije su potvrdili da će u troškove izvlačenja podmiriti upravo oni.

„Na idućem rebalansu u decembru osiguraćemo sredstva u iznosu od oko 60.000 kuna za vađenje broda i za prvu ruku ćemo ga ostaviti na Brižinama gde je osigurano mesto na suvom“, rečeno je u Županiji.

Nakon toga sledi procena daljih troškova radi restauracije koja neće biti jeftina.

„Kasnije ćemo pokušati preko Ministarstva kulture da rešimo da se uključe u celi projekat. Kad izvadimo brod, tek ćemo znati detaljno, jer vidi se na prvu da je to dosta narušeno stanje. Po meni, bez nekih evropskih sredstava teško se može puno napraviti“, navode u županiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.