U trendu

U Sarajevu u junu konferencija o razvoju ljudskih resursa

BEOGRAD – U Sarajevu će od 24. do 26. juna biti održana 48. IFTDO Svetska konferencija posvećena razvoju ljudskih resursa, sa fokusom na osnaživanje mladih lidera.

Na skupu će govoriti uspešni poslovni ljudi, a jedna od vodećih tema biće kako u doba digitalizacije iskoristiti nove tehnologije, obezbediti stalne edukacije zaposlenih, motivisati ih za bolju produktivnost, unaprediti poslovanje i zaustaviti odlazak visokokvalifikovanih radnika, navedeno je u saopštenju organizatora.

Kako se BiH suočava sa masovnim odlaskom radne snage, a poslodavci sa nedostatkom kvalifikovanog kadra, Origin group, članica globalne mreže IFTDO, otvorila je predstavništvo u BiH za zemlje Europe i najavila konferenciju posvećenu razvoju ljudskih resursa sa fokusom na osnaživanje mladih lidera.

Prema poslednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH zaključno sa 31. martom ove godine u BiH je bilo 423.419 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je u odnosu na februar ove godine broj nezaposlenih manji za 6.634 osobe ili 1, 64 odsto.

Kako se navodi, ekonomisti upozoravaju da, iako se broj nezaposlenih u BiH smanjuje, to nije pokazatelj da su otvorena nova radna mesta.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru ove godine broj zaposlenih u toj državi je bio 819.410 što je u odnosu na januar 2019. manje za 0,5 odsto.

Prema godišnjem izveštaju Svetske banke u BiH nezaposlenost na tim prostorima uglavnom je smanjena zbog neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su građani BiH nezadovoljni i da je za očekivati da će nezadovoljstvo da raste ukoliko izostanu reforme usmerene na povećanje produktivnosti, stimulisanje rasta i otvaranje radnih mesta.

Za razliku od ostatka Zapadnog Balkana, BiH nije dostigla stopu zaposlenosti koja je bila do 2008. godine, navodi se i ističe da je upravo to bio motiv da Origin group ove godine za svog domaćina odabere BiH i na konferenciju dovede vrhunske govornike iz poslovne zajednice, akademskih krugova i uspešnih vlada bogatih zemalja da svoja iskustva i znanja prenesu u BiH.

U saopštenju se dodaje da će oni koji dođu na konferenciju imati priliku da čuju prakse uspešnih poslovnih ljudi iz zemalja Azije, gđe je nešto drugačija poslovna filozofija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.