U trendu

Uginuo ranjeni beloglavi sup

SARAJEVO – Na području šume iznad Miševića, u BiH, pronađen je ranjeni beloglavi sup koji je usled teških povreda jutros uginuo.

Ornitološo društvo „Naše ptice“ je potvrdilo da je beloglavi sup pronađen u utorak oko 16:00 sati, nakon čega je usledila brza zajednička akcija članova Konjičkog kluba „Basquil“, koji su pticu preneli u prostorije kluba.

U pokušaju spašavanja beloglavog supa učestvovalo je pomenuto društvo, kao i Omladinski klub „Novi val“, koji su pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez u Blagaju namenjen beloglavim supovima.

Ptica je potom transportovana na Veterinarski fakultet u Sarajevu, gde je pregledom utvrđeno da je imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja.

Međutim, uprkos ukazivanju stručne pomoći i pripreme za operativni zahvat, beloglavi sup je uginuo.

Povodom ovog slučaja će biti upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, preneo je sarajevski portal Klix.

„Ovaj događaj je još jedan dokaz da je krivolov u BiH ozbiljan problem i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi, saopšteno je iz Ornitološkog društva „Naše ptice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.