U trendu

Uhapšena bivša hrvatska ministarka za evropske fondove zbog malverzacija s EU novcem

Po nalogu evropskog javnog tužioca, hrvatska policija uhapsila je danas bivšu ministarku regionalnog razvoja i fonda EU Gabrijelu Žalac iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), direktora Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica i još dve osobe.

Kancelarija evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj saopštila je da se četvoro uhapšenih sumnjiči za krivična dela u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao i u Središnjoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) vezano uz postupke javne nabave informatičkog sistema.

U saopštenju se dodaje da su u toku „hitne dokazne radnje“, a po ispitivanju osumnjčenih, kancelarija javnog tužitelja će doneti odluku o daljem postupanju.

Prema navodima hrvatskih medija, reč je o poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milona kuna, koji je 2018, u vreme mandata Gabrijele Žalac, dodeljen firmi Ampelos.

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, novoformiranog tela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni evropski fondovi, pre dvadesetak dana iz prostorija Ministarstva izuzeta je dokumentacija vezana uz poslove s Ampelosom.

Mediji su ranije pisali da je ta firma pre dobijanja posla od Ministarstva imala samo jednog zaposlenog i borila se sa blokadama.

Zbog brojnih afera koje su je pratila, Žalac je otišla iz Ministarstva 2019, ali je i dalje članica Predsedništva vladajućeg HDZ.

Premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenadjen hapšenjem Gabrijele Žalac, ali da postoji pretpostavka nevinosti.

„Naš posao je borba protiv korupcije“, dodao je Plenković.

Opozicija je oštro kritikovala HDZ uz ocenu da nema razlike izmedju Plenkovićevog i Sanaderovog HDZ.

Marijana Puljak iz stranke Centra ocenila je da je „jedina razlika u tome da je Sanaderov HDZ manipulisao i mutio s novcima iz hrvatskog budžeta, a Plenkovićev i iz hrvatskog i iz evropskog budžeta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.