U trendu

Uzavrelo u hrvatskom Saboru zbog Haga: „Glupane, treba da se lečiš!“

U atmosferi povišenih emocija zbog događaja u Hagu i haške preusude, kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor u BiH i da je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja, bio je povod da se u Saboru zatraži pauza tokom koje se dogodio incident.

Ivan Pernar iz Živog zida, naime, predložio je da nastave sa sednicom, što je iziritiralo HDZ-ovca Damira Felaka.

Felak je počeo Pernara gađati papirima, a Hrastov Hrvoje Zekanović nazvao ga je glupanom i poručio da treba da se leči.

Potom je ih je okružilo obezbeđenje, ali nije bilo potrebe za intervenciju.

Pernar je potom snimio kratki video u kojem je pozvao HDZ na odgovornost.

Pernar je ispričao da vladajuća HDZ sada pokušava da smisli šta će da kaže i da su im, kako kaže, sada potrebi sastanci i pauze.

“ Činjenica je sledeća: prema presudi haškog suda predsednik HDZ-a Franjo Tuđman učestvovao je sa još nekim drugim zvaničnicima iz BiH u zločinačkom poduhvatu. Ono što će HDZ sada vjerojatno reći je teško licemjerno – da ne priznaje presudu. HDZ priznaje haaški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Hagu“, naveo je Pernar.

Dodao je da očekuje da će HDZ sada ponavljati mantru da ne prihvataju presudu.

„Aii, nije moguće prihvatiti merodavnost haškog suda, a negirati njegove odluke. Vi možete reći, kao što je svojevremeno govorio Tito – ne priznajem ni sud ni njegove odluke“, naveo je i dodao da HDZ priznaje sud, a ne priznaje odluke.

„Mi u Živom zidu smatramo da je hrvatsko pravosuđe merodavno, da generali nije ni trebalo da budu izručeni Hagu, već da im je trebalo suditi u Hrvatskoj ili Bih“, kazao je Pernar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.