U trendu

Vartolomej i Irinej služili liturgiju u Jasenovcu

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej služili su danas, drugog dana posete Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, liturgiju stradalima u ustaškom logoru Jasenovac i posetili spomen područje logora.

Na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu Vartolomej je rekao da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici, heroji i sveci celoga pravoslavlja, prenela je agencija Hina.

On je naveo da je u Jasenovcu stradalo na stotine hiljada njegove pravoslavne braće i pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji nikad ne mogu da budu povod za osvetu nego za mir.

Liturgija je počela isticanjem podatka o 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, navodi Hina, a prisustvovali su joj, uz patrijarha Irineja, i brojni episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima episkop Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao i predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Patrijarh vaseljenski potom se zajedno sa sveštenštvom SPC uputio na osveštanje obnovljenog episkopskog dvora u Pakracu.

Vartolomej je juče stigao u Zagreb gde je otvorio naučnu konferenciju SPC pod nazivom „Novomučenici: Perspektiva II“ koja je održana u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji „Katarina Kantakuzina Branković“.

Potom se sastao sa odlazećim hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.