U trendu

Veliki gradovi u Hrvatskoj dobili gradonačelnike

Nove gradonačelnike u drugom krugu izbora dobilo je niz velikih gradova u Hrvatskoj, među ostalim, Split, Rijeka i Osijek. 

 Splitu je pobedio kandidat stranke Centar Ivica Puljak s 56,75 odsto glasova. Njegov protivkandidat Vice Mihanović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dobio je 43,25 odsto. Vladajuća stranka u Hrvatskoj, HDZ, izgubila je Split u kojem je poslednje četiri godine gradonačelnik bio njen Andro Krstulović Opara. 

Za razliku od Splita, HDZ je prvi put od samostalnosti dobio gradonačelnika Osijeka. Tamo je pobedio HDZ-ov Ivan Radić s 59,68 odsto glasova, dok je nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desnog Domovinskog pokreta i Mosta, osvojio 35,52 odsto glasova. 

Rijeku će i dalje voditi Socijaldemokratska partija (SDP), jer je tamo pobedio zamenik dosadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela (SDP), Marko Filipović. On je osvojio 54,48 odsto glasova, a njegov protivkandidat, kandidat grupe birača Davor Štimac 45, 52 odsto. 

Zanimljivo je da je za gradonačelnika Pule izabran kandidat grupe građana Filip Zorčić koji je pobedio kandidatkinju Istarskog demokratskog sabora (IDS) Elenu Puh Belci. Tako je IDS, najjača stranka u Istarskoj županiji, izgubila najveći grad u toj županiji, ali i mesto gradonačenika Pazina gde je pobedila kandidatkinja zeleno-leve koalicije „Možemo“, Suzana Jašić. 

U Vukovaru je pobedio dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava, uz podrušku Domovinskog pokreta. 

Birači su u drugom krugu odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi niz gradova, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata pre dve sedmice u prvom krugu nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta. 

U drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar