U trendu

Višković: RS više oštećena, tužba reakcija na tužbu RS

BANJALUKA – Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je očigledno da je tužba koju će Federacija BiH pokrenuti protiv RS, izazvana tužbom koju je pokrenula RS.

Višković je rekao da je RS više oštećena jer je dug Federacije prema Srpskoj veći od njenog duga prema ovom entitetu.

On je istakao da se tužba koju će Federacija BiH pokrenuti protiv RS odnosi na period 2012. godine, dok se tužba Srpske protiv FBiH odnosi na period od maja 2017. do 31. decembra 2018. godine.

Vlada Federacije BiH ranije danas je dala saglasnost Federalnom ministarstvu finansija da pokrene tužbu protiv RS jer je FBiH „zakinuta“ kod raspodele prihoda od indirektnih poreza.

Pre mesec dana Vlada RS uputila je Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodele prihoda.

„U momentu podnošenja tužbe bio sam svestan da će to izazvati određene reakcije kod njih, i to je dobro, jer znači da ćemo, kada bude formirana nova vlada FBiH, sesti i razgovarati o tome“, naveo je Višković.

On je podsetio da je RS već dobila jednu tužbu od 28 miliona KM (oko 14 miliona evra).

„Mi već imamo jednu presuđenu stvar, tužbu od 28 miliona koja je već izvršna, ali je jedan sudija stopirao to izvršenje do septembra 2019. godine. Došao je septembar, a mi smo naplatili samo četiri miliona KM. Očekujem da će u drugoj polovini meseca biti naplaćen ostatak“, naglasio je Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.