U trendu

Za 16 optuženih 211 godina zatvora zbog nasilja u Sobranju

SKOPLJE, 15. marta – Skopski sud je presudio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi a1on.mk.

Bivši direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov osuđen je na 18 godine zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i deo pripadnika obezbeđenja bivšeg predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godine zatvora.

Operski pevač Igor Durlovski je oslobođen optužbe, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavestavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sudija Dobrila Kacarska tokom izricanje presude rekla je da nasilje u Sobranju iz 27. aprila nije smelo da se dogodi.

„Nije smeo da se dogodi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamčene“, rekla je Kacarska.

Ona je rekla i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu sprečili nasilje, velika sramota.

„Nažalost policija nije postupila u skladu sa svojim ovlaščenjima. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamčene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj istoriji“, rekla je sudija.

U ovom slučaju tužilaštvo je teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti. Minimalna kazna za ovo delo je deset godina zatvora.

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 lica je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i poslanici koji su tog „krvavog četvrtka“ otvorili vrate Sobranja Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.

Prvo ročište u ovom slučaju započelo je 22. avgusta prošle godine, dok je sudija Dobrila Kacarska zakazivala intenzivna ročišta koja su trajala više od 12 sati. U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svedoka i prezentovan veliki broj materijalnih dokaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar