U trendu

Zaev očekuje od Slovenije podsticaj proširenju EU

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da očekuje da će predsedavanje Slovenije EU u drugoj polovini ove godine, „dati novi impuls proširenju Unije i vidljivom iskoraku regiona (Balkana) u tom procesu“.

U intervju onlajn izdanju ljubljanskog „Dela“ Zaev je rekao da veruje da će Slovenija potvrditi svoje opredeljenje za proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana i uraditi „sve što treba da EU ne izgubi evropske vrednosti i principe“ i nastaviti da podržava zemlje kandidate.

„Tačno je da Severna Makedonija neodobravanjem Pregovaračkog okvira gubi dragoceno vreme, ali smatram da je jedina ispravna evropska reakcija da se pojačaju zahtevi za poštovanje evropskih vrednosti. Mislim da će Slovenija zauzeti ovaj stav kao predsedavajuća EU i da će to biti ogroman doprinos procesu proširenja Unije“ – rekao je Zaev.

On je istakao da Severna Makedonija „gleda ka budućosti“ i „kao prijateljska zemlja gleda ka svim svojim susedima“.

„U tom pravcu naša očekivanja su nedvosmislena, a i očekivanja celog Zapadnog Balkana, da za našu zemlju i za region za vreme slovenačkog predsedavanja treba da bude vidljivog iskoraka ka EU“, rekao je Zaev u intervjuu za Delo, čije je izvode prenela pres služba Vlade u Skoplju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar