Zaev očekuje sednicu Sobranja sa novom većinom do kraja sedmice

 Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je večeras da će do kraja sedmice biti održan nastavak konstitutivne sednice sa novom poslaničkom većinom koju će predvoditi njegova stranka.

Na toj sednici će, istakao je Zaev, biti izabran novi predsednik Sobranja koji će obavestiti šefa države Djordja Ivanova da postoji nova parlamentarna većina, da bi u zakonskom roku od 10 dana mogao da mu dodeli mandat za formiranje vlade.

„Sve drugo će značiti banalizovanje i traženje izgovora sa strane VMRO DPMNE“, rekao je Zaev nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, ističući da je vreme da mu predsednik države Djordje Ivanov, koji je to do sada odbijao, dodeli mandat za formiranje vlade.

„Poruke komesara Hana i trojice evroposlanika (Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Knut Flekkenstein) su jasne, govorili smo da moraju da se ubrzaju procesi, ali to ne znači da treba da prestanemo da budemo pažljivi“, rekao je Zaev.

On je istakao da ne postoji tzv. turanska platforma, već vladin program koji je prošle sedmice predstavio javnosti i koji brani jedinstvo Makedonije.

„Nadam se da će sve političke partije biti razumne, zato što svi mi postojimo zbog budućnosti Makedonije. Verujem da niko nema nameru da blokira Sobranje“, rekao je lider SDSM, koji je novu parlamentarnu većinu formirao sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Han se pre Zaeva u zgradi makedonskog parlamneta sreo sa liderima tri albanske političke partije Alijem Ahmetijem iz DUI, Biljalom Kasamijem iz Bese i Zijadinom Selom iz Alijase za Albance, a večeras je planiran još i susret sa predsednikom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim.

Lider DUI Ali Ahmeti je nakon sastanka ocenio da politička kriza treba da se reši političkim sredstvima i demokratskim principima, čime će biti omogućeno funcionisanje države. 

On je zatražio od dve suprotstavljene makedonske partije, SDSM i VMRO DPMNE, da približe stavove i da otvore put ka izlazu iz krize.

Na pitanje da li je bilo reči o eventualnim sankcijama EU, lider najveće albanske partije je rekao da se nije razgovaralo o sankcijama, već o mirnom transferu vlasti.

Han je danas došao u Skoplje sa zahtevom da se hitno formira nova vlada Makedonije. Iako je bilo planirano da se sastane sa predsednikom Makedonije, Ivanov je to odbio uputivši ga da taj termin iskoristi za razgovor sa novoformiranom Gradjanskom inicijativom „Za zajedničku Makedoniju“.

Nekoliko hiljada pristalica te organizacije koja podržava odluku Ivanova da ne dodeli mandat Zaevu jer smatraju da bi to uništilo Makedoniji, protestovala je i večeras pred Sobranjem dok je trajao sastanak Hana i Zaeva. Protesti su počeli dan nakon što je bilo jasno da je Zaev formirao parlamentarnu većinu, a tada je lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski pozvao narod da odbrani državu.

Evropski komesar za prošrenje Johanes Han je tokom puta za Skoplje poručio političarima i državnim funkcionerima u Makedoniji da poštuju demokratiju i parlamentarnu većinu i da ne podgrevaju medjuetničke tenzije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.