U trendu

Zaev poručio: Ja sam Makedonac i govorim makedonski

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev odgovorio je bugarskim zvaničnicima, koji pokušavaju da negiraju makedonski jezik i makedonsku naciju, porukom da je on Makedonac i da govori makedonskim jezikom.

Zaev je istakao da niko u svetu ne može da ospori pravo nekoga na etničku pripadnost, što je, kako kaže, evropska vrednost koju svi moraju da poštuju.

„Ja sam Makedonac, govorim makedonski, to je moje pravo. To je evropska vrednost. Očekujem da sve evropske države prihvatate i poštuju evropske vrednosti. Mi smo ispržili ruku, pristali smo da delimo zajedničku istoriju i nastavićemo da govorimo u duhu prijateljstva, da gradimo dobrosusedske odnose…“, rekao je Zaev, preneo je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Zaev kaže da veruje da su visoki bugarski zvaničnici Karakacanov, Zaharieva i premijer Borisov prijatelji makedonskog naroda i dodao da je njegovo pravo bilo da sa Grčkom postigne sporazum prema kojem će Makedonija imati novo ime i zvaće se – Republika Severna Makedonija.

Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov je, naime, tokom vikenda upozorio Zaeva da ne zloupotreblja temu o makedonskom jeziku za članstvo u NATO i EU.

„Severna Makedonija je geografska oznaka koja obuhvata teritorije Republike Bugarske. Zaev bi možda želeo da se slični bugarski dijalekti sutra predaje kao zvanični strani jezik. Ovo je neprihvatljivo. Ovo je provokacija,“ rekao je Karakačanov.

U prvom zvaničnom reagovanju na izjavu Karakačanova, Skoplje je poručilo da da „Prespanski sporazum potvrđuje postojanje makedonskog jezika i da niko više neće da to pravo osporava“.

Inače, Mkedonija i Bugarska potpisale su sporazum o dobrosusedskim odnosima 1. avgusta ove godine, a obe zemlje tvrde da reše istorijske sporove, koji se uglavnom odnose na jezik, makedonsku kulturu i istoriju.

Sporazum je potpisan i na makedonskom jeziku, koji bugarski zvaničnici sada negiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.