U trendu

Zaharijeva:Skoplje mora da promeni politiku prema BUG

SOFIJA – Bugarska je uvek demonstrirala doslednost, predvidljivost, transparentnost i konstruktivnost, ali uprkos svim svojim aktima dobrosusedstva, Skoplje nikada nije promenilo suštinu svoje politike prema Bugarskoj, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

„U stvari, Skoplje je nastavilo svoju politiku održavanja neosnovanih tvrdnji o manjinskim pravima, istoriji i jeziku, između ostalog“, rekla je Zaharijeva, prenela je BTA.

Ona je navela da osim ako ne dobiju pravne garancije iz Skoplja u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU da će se ova politika promeniti, Bugarska ne može da da zeleno svetlo za prvu međuvladinu konferenciju EU-Severna Makedonija i za početak pregovora o članstvu.

„Naveli smo primere veštackih administrativnih barijera podignutih protiv bugarskih investitora, razvoj veze Istok-Zapad je odložen, Skoplje nije predložilo nijedan infrastrukturni projekat u ovoj oblasti za novi period pretpristupnih programa“, rekla je Zaharijeva.

Ona je naglasila da je u medijima Severne Makedonije vladala histerija, podsticana otvorenim govorom mržnje u odnosu na Bugarsku i da se svako ko izrazi suprotno mišljenje smatra izdajnikom.

„Ostavljamo otvorena vrata za komunikaciju i spremni smo da održimo bilateralne pregovore, navela je Zaharijeva.

Prema njenim rečima, Bugarska će nastaviti sa svojim dobronamernim pristupom, ali trenutno ponašanje Severne Makedonije je obavezuje da privremeno obustavi podršku i saglasnost za održavanje prve međuvladine konferencije dok ne dobije jasnu garanciju u pravno obavezujućem dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.